Algemeen

Na Unilever vertrekt ook Shell uit Nederland: dit zijn de gevolgen en de beweegredenen

Shell vertrekt net als voorganger Unilever 31 december officieel uit Nederland en is vanaf dan op papier volledig Brits. Ook zal het bedrijf op die dag zijn hoofdkantoor verhuizen van Den Haag naar Londen. In november werd bekend dat het Brits-Nederlandse Shell verder wil als uitsluitend Brits bedrijf. Door te stoppen met de dubbele nationaliteit hoeft Shell geen belasting meer in te houden op dividend dat het uitkeert aan aandeelhouders. Het Verenigd Koninkrijk kent zo’n belasting namelijk niet, Nederland wel. Maar wat houdt het vertrek van Shell uit Nederland dan in voor de Amsterdamse beurs?

In 2021 was er een duidelijke groei te zien in het aantal beleggers. Indirect heeft de pandemie hier toe geleid. Door de strenge maatregelen, de lage spaarrentes en het meer thuis zitten hebben steeds meer mensen zich tot de aandelenmarkt gewend. Meer mensen stelden hun vakanties of andere leuke dingen uit waardoor er geld overbleef om bijvoorbeeld mee te investeren. Vooral veel jonge beleggers hebben zich gewend tot de online handel in aandelen. In een tijd waarin Shell haar hoofdkantoor uit Nederland verhuist, zou de Amsterdamse beurs wel eens bang kunnen zijn om een deel van het momentum te verliezen dat het tot het vooraanstaande aandelenhandelscentrum van Europa heeft gemaakt: Shell.

Shell blijft met de overstap wel gewoon in de AEX-index genoteerd

Voorzitter Andrew Mackenzie van de board van Shell – waarin de directie en commissarissen zitten – benadrukte op de speciale aandeelhoudersvergadering dat het bedrijf niet alle banden zal verbreken met Nederland. De aandelen blijven nog genoteerd op de Amsterdamse beurs en enkele bedrijfsonderdelen, zoals bijvoorbeeld de technologiedivisie zullen nog in Nederland blijven.

Het vertrek van Shell komt maar een jaar na het vertrek van Unilever, ook naar het Verenigd Koninkrijk. Voor veel markten zou het vertrek van twee van dergelijke zwaargewichten een klap zijn geweest, althans symbolisch. Maar nu op technologie gerichte bedrijven steeds vaker voorkomen op de Amsterdamse beurs is het beeld veranderd. Tegenwoordig wordt de Nederlandse beurs namelijk gedomineerd door makers van technologieën zoals bijvoorbeeld ASML en ASM International NV. Het lijkt er dus op dat de Amsterdamse beurs zich nergens zorgen over hoeft te maken. Dan rest er eigenlijk nog één vraag: waarom wil Shell weg uit Nederland?

Shell wil een versimpeling van de bedrijfsstructuur

Shell zelf voert als reden aan dat zij een versimpeling van de bedrijfsstructuur willen om sneller en slagvaardiger te worden. De grootste verandering is dat het aandeel Royal Dutch Shell A verdwijnt en alleen RDS B blijft over. Dat maakt het makkelijker voor zowel beleggers als het bedrijf zelf. Want stel dat Shell extra aandelen wil uitgeven om bijvoorbeeld een overname te doen, dan moet het bedrijf daarvoor nu nog aan twee groepen aandeelhouders toestemming vragen. Eén bedrijf met één soort aandeel is veel makkelijker.

Ook het inkopen van aandelen, wat bedrijven doen om hun aandeelhouders tevreden te stellen, wordt veel makkelijker met één aandelenklasse. Nu is dat maar ingewikkeld: bij de inkoop van het ene aandeel is wel dividendbelasting verschuldigd en bij het andere aandeel niet. Shell wil hier al jaren vanaf. In de week van 24 januari zal er een einde komen aan ruim honderd jaar Koninklijke Shell, want het bedrijf raakt het predicaat “Koninklijk” door hun vertrek kwijt.

Om dit artikel even kort samen te vatten, Shell zal dus ongeveer een jaar later net als voorgang Unilever Nederland verruilen voor Engeland. Het bedrijf zal niet alle banden verbreken met Nederland want de aandelen blijven nog genoteerd op de Amsterdamse beurs en enkele bedrijfsonderdelen, zoals bijvoorbeeld de technologiedivisie zullen nog in Nederland blijven. De reden van Shells vertrek is, volgens het bedrijf zelf, om hun bedrijfsstructuur te versimpelen zodat zij sneller en slagvaardiger kunnen zijn met oog op de toekomst. In de week van 24 januari zal er een einde komen aan ruim honderd jaar Koninklijke Shell, het predicaat “Koninklijk” zal Shell namelijk door zijn vertrek ook kwijt raken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button