Wanneer is een auto belastingvrij?
- De provincie bepaalt het tarief voor de wegenbelasting
- Geen wegenbelasting voor elektrische voertuigen met 0 gram CO2 per kilometer
- Vrijstelling voor oldtimers
Als je een auto hebt dan weet je twee dingen zeker. Ga je er de openbare weg mee op, dan dient de auto verzekerd te zijn. Daarnaast betaal je wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. Omdat het leven al duur genoeg is en we maar beperkt bij mogen verdienen, keken wij van FFIN.nl naar manieren om geen belasting te hoeven betalen. En jawel, die zijn er.
Provincie bepaalt het tarief
De hoogte van de wegenbelasting is onder meer afhankelijk van de provincie waar je woont. Elke provincie bepaalt het eigen tarief. De provincie gebruikt de opbrengst overigens voor de aanleg en het onderhoud van de wegen. Van invloed op de hoogte van de belasting is ook de mate van milieuvervuiling. Hoe meer CO2 uitstoot een auto heeft, hoe meer belasting er betaald moet worden. Ook het gewicht speelt een rol. Hoe zwaarder de auto, hoe meer je betaalt. Ook de brandstof is een bepalende factor. Voor dieselauto’s ben je meer geld kwijt dan voor een vierwieler op gas of benzine.
0 gram CO2 per kilometer
Als je geen belasting wilt betalen, dan moet je een elektrische auto rijden die 0 gram CO2 per kilometer uitstoot. Dan namelijk betaal je tot 2025 geen wegenbelasting. In 2025 betaal je vervolgens een kwart van de reguliere wegenbelasting en in 2026 betaal je net zoveel als voor een ‘gewone’ auto. Rijd je in een elektrische auto die minder dan 50 gram per kilometer CO2 uitstoot, dan betaal je tot 2025 de helft van het tarief. In 2025 betaal je 75 procent en vanaf het jaar 2026 is er geen voordeel meer.
Vrijstelling van wegenbelasting
Ook als je een oldtimer rijdt betaal je geen belasting. Met een oldtimer bedoelen we een auto die 40 jaar of langer geleden in gebruik werd genomen. Dan krijg je vrijstelling voor de wegenbelasting. Daar hoef je zelf verder niets voor te doen. Je zet de auto op naam en je krijgt automatisch vrijstelling van wegenbelasting. Heb je een auto die nog geen 40 jaar oud is meer die wel voor 1 januari 1988 in gebruik is genomen, dan kun je in aanmerking komen van een overgangsregeling voor oldtimers. Je betaalt dan een kwart van het tarief. De auto moet dan wel op benzine rijden.