Beleggen

Hoe werken aandelen?

Story Highlights
  • De waarde van een aandeel verandert elke dag
  • Koop de juiste aandelen op het goede moment
  • Verdien door waardestijging of door uitkering van dividend

Het klinkt erg interessant als je het tijdens feestjes en verjaardagen kunt hebben over je aandelen en over dividend dat je uitgekeerd hebt gekregen. Maar wat veel mensen niet weten is hoe het op de aandelenbeurs precies werkt. Hoe werken aandelen en hoe verdien je dan geld? Op feestjes en partijtjes doen we net alsof, maar ook wij van FFIN weten dat niet precies. Tijd voor duidelijkheid dus.

De waarde van een aandeel verandert dagelijks

Vooraf is het goed te weten dat de waarde van een aandeel elke dag verandert. Is een aandeel eenmaal op de beurs dan wordt er in gehandeld volgens het aloude principe van vraag en aanbod. De waarde daalt en stijgt dagelijks. Een stijging kan het gevolg zijn van een goede jaarrekening of positief nieuws in de media, andersom werkt het precies zo. Bedrijven verkopen de aandelen aan beleggers. Dat doen ze vaak om van de opbrengst een lening af te lossen of om het te investeren in het bedrijf.

Verdien geld door waardestijging of door dividend

Heb je aandelen gekocht dan wil je daar geld aan gaan verdienen. Dat betekent in principe niets meer dan dat je de aandelen verkoopt op het moment dat ze (veel) meer waard zijn dan toen je ze kocht. Daarbij kun je kiezen voor beleggen op korte termijn of voor de langere termijn. Je moet slim te werk gaan en vooral timing speelt een belangrijke rol als je aandelen hebt; wanneer koop je welke aandelen? Je gaat merken dat hoe langer je actief bent met aandelen, hoe beter je het begrijpt. Uiteindelijk gaat het je natuurlijk allemaal om rendement. De aandelen werken zo dat je op twee manieren geld kunt verdienen. In eerste instantie is dat door de waardestijging. Door de waardestijging kun jij de aandelen dus met winst van de hand doen en heb je dus geld verdiend.

Niet verplicht om dividend uit te keren

De tweede optie is dat je dividend krijgt uitgekeerd. Dit is een deel van de winst van een bedrijf dat aan de aandeelhouders uitgekeerd wordt. Is het een bedrijf goed gegaan en heb jij aandelen? Dan kun je dividend uitgekeerd krijgen. Overigens is dat geen vaststaand feit. Bedrijven kunnen ook besluiten de winst in het bedrijf te pompen. In dat geval is door de winst het aandeel wel meer waard geworden en daar kun je later alsnog van profiteren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button