Belasting

Waarom moet ik zoveel belasting terugbetalen?

Story Highlights
  • Krijg je geld terug of moet je bijbetalen?
  • Check het door het aangifteformulier in te vullen
  • Belastingschuld kun je in termijnen betalen

Als jij aangifte inkomstenbelasting doet, dan hoop je uiteraard dat je een leuk bedrag van de belastingdienst terug krijgt. Dat is echter niet altijd het geval. Integendeel. Soms moet je ook belasting terugbetalen. We leggen hier uit waarom je belasting terug moet betalen in bepaalde gevallen.

Je betaalt terug als je tijdens een jaar te weinig belasting hebt betaald

Het is in feite een heel simpel verhaal. Je moet belasting terugbetalen als je gedurende een jaar te weinig belasting betaald hebt. Dit kan het geval zijn als je bijvoorbeeld inkomsten hebt genoten waarover je nog geen belasting hebt betaald, zoals bijvoorbeeld bepaalde bijverdiensten. Het kan ook zo zijn dat je te weinig loonheffing hebt betaald via je werkgever. Ook dan zul je bij moeten betalen. Het kan bovendien zo zijn dat je een te laag bedrag terugbetaald hebt via een eerdere voorlopige aanslag. Ook dan rest je niets anders dan een bedrag terug te betalen aan de belastingdienst.

Het verschil betaal je dan terug

Een simpel voorbeeld? Je werkgever heeft gedurende een jaar 10.100 euro aan loonheffing van je salaris ingehouden. Uit berekeningen van de belastingdienst blijkt echter dat dit 10.500 euro had moeten zijn. Het verschil van 400 euro zul je dan dus terug moeten betalen. Om er achter te komen of je over een jaar belasting terug moet betalen, is het het gemakkelijkst om het aangifteformulier in te vullen. Je kunt daarbij de al ingevulde van de belastingdienst gebruiken. Uiteraard controleer je die gegevens wel eerst goed en nauwgezet. Onder de streep zie je vervolgens of je geld terug moet betalen en hoeveel dat dan precies is. Het kan ook zijn dat de berekening gunstig uitvalt en je dus geld terugkrijgt van de belastingdienst. Overigens moet je dan geen bedragen meer open hebben staan, anders wordt de teruggave verrekend met de openstaande posten.

Je krijgt geld terug als je recht hebt op een bedrag van boven de 14 euro

Stel dat je geld terug moet betalen, dan is het mogelijk dat in termijnen te doen. Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet in staat bent het gehele bedrag ineens te voldoen. Je krijgt in de regel een jaar de tijd om het openstaande bedrag aan de belastingdienst te betalen. Het geld moet op 31 december in elk geval bij de belastingdienst binnen zijn. Behalve dat je geld terug zou moeten betalen, kan het eveneens zo zijn dat je geld terug krijgt. Je krijgt eventueel geld terug als je meer dan 14 euro teveel hebt betaald. De jaaropgave die je van je werkgevers krijgt, kunnen je helpen bij het controleren of je eventueel geld retour krijgt.

Niet verplicht om aangifte te doen

Overigens is het niet verplicht om belastingaangifte te doen. Heb je geen aangiftebrief gekregen? Dan is het niet nodig om aangifte te doen. Aangifte doen kan echter wel degelijk de moeite waard zijn. Of het in jouw geval slim is om aangifte te doen, kun je zien door de belastingaangifte te dien via ‘Mijn belastingdienst’. Je kunt inloggen met behulp van je DigiD en krijgt zo vrije snel inzicht; of je moet geld terugbetalen of je krijgt geld terug. Op basis daarvan kun je beslissen om al dan niet toch aangifte te doen of juist niet.

Belasting betaal je over de inkomsten die je geniet

In het algemeen is het zo dat je belasting moet betalen over je inkomsten zoals je salaris, geld dat je met je bijbaantje verdient of de winst die je met je eigen bedrijf maakt. Je hoeft niet over al jouw inkomsten belasting te betalen overigens. Krijg je bijvoorbeeld studiefinanciering of toeslagen uitgekeerd? Dan betaal je over die inkomsten geen belasting.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button