Belasting

Bijverdienen zonder belasting te hoeven betalen

Story Highlights
  • Geen belasting betalen? Blijf onder de 7849 euro
  • Geef je verdiensten niet op, dan kun je rekenen op een fikse boete
  • Geef wel alles op als je een uitkering geniet

Leuker kunnen ze het niet maken, de mensen van de Belastingdienst. En dus is het opletten geblazen als je wel wilt bijverdienen omdat je toevallig geen rijke vader had, maar liever geen geld afdraagt aan de Belastingdienst. Dit kan tot op zekere hoogte prima. Absolute voorwaarde is dat je onder de 8000 euro per jaar aan inkomsten blijft. Dan hoef je dat namelijk niet op te geven voor de Belastingdienst.

Bijverdienen zoveel je maar wilt

Voor de duidelijkheid; heb je geen uitkering dan mag je bijverdienen wat je wilt. Wel is het zo dat je meer belasting betaalt naarmate je meer werkgevers hebt. Er kan er immers slechts een broodheer rekening houden met de heffingskorting waar je recht op hebt. Als je het hebt over bijverdienen zonder belasting te hoeven betalen, dan wordt dit nogal eens vergeleken met het verdienen van zwart geld. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Als jij je wat betreft de bijverdiensten gewoon aan de regels van de Belastingdienst houdt, verdien je gewoon wit geld. Goed om te weten is dat er in ons land twee belastingschijven gehanteerd worden. Tot een inkomen van 68.508 betaal je 37,35 procent belasting. Kom je daarboven dan gaat een belastingtarief ban 49,5 procent gelden.

Blijf onder een bedrag van 7849 euro

Als je wilt bijverdienen en geen belasting wilt betalen, dan moet je zorgen dat je op jaarbasis niet boven een bedrag van 7849 uitkomt. Zaak dus dit steeds goed in de gaten te houden. Blijf je onder dit bedrag, dan is er dus niets aan de hand. Verdien je meer dan dit bedrag, dan moet je dat aangeven bij de Belastingdienst. Nou kun je dat zelf misschien onterecht vinden en geef je het niet op. Weet dan wel dat als de Belastingdienst later alsnog kennis neemt van je bijverdiensten, er hoge boetes opgelegd worden.

Onderschat de Belastingdienst niet

Het is voor de Belastingdienst lastig om te controleren op bijverdiensten. Onderschat ze niet, want ondertussen zijn er al integraties bekend met onder meer Marktplaats en Airbnb. Juist via deze wegen verdienen veel mensen een extra zakcentje bij. Als je een uitkering hebt is het wel zaak om alles wat je doet op te geven. Dat is verplicht en geldt zelfs voor werk dat je op vrijwillige basis uitvoert.

Gerelateerde artikelen

Back to top button