Beleggen

Dividend: Wat is het en hoe verdien je eraan?

Story Highlights
  • Dividend is de uitkering van (een deel van) de winst aan aandeelhouders
  • Extra aantrekkelijk door afschaffing dividendbelasting
  • Kies voor aandelen in de stabiele sectoren

Als je wat spaargeld hebt zoals bijvoorbeeld de mensen in deze Nederlandse gemeenten, dan kun je dat nog steeds op een spaarrekening bij de bank zetten. Rendement levert je dat tegenwoordig amper nog op. Sterker nog; het kan je zelfs geld kosten. Daarom besluit een grote groep mensen te gaan beleggen. De kans op rendement op je geld is in elk geval groter dan wanneer je het op een spaarrekening zet. Ook wij van FFIN.nl gingen aan de slag. We stuitten al snel op het woord dividend. Hoewel er bij ons zeker een belletje ging rinkelen, weten we eigenlijk niet precies wat dat is.

Uitkering van (een deel) van de winst van een onderneming

Dividend? Dat is een uitkering van de winst of een deel van de winst van een bedrijf aan de aandeelhouders. Heb jij aandelen in een bepaald bedrijf en maakt dat bedrijf winst, dan krijg je dus dividend. Dan verdien je dus geld. De hoogte van de winstuitkering staat in verhouding tot de gemaakte winst van het bedrijf. Er kan wat dividend betreft sprake zijn van cashdividend, stockdividend en keuzedividend. Het goede nieuws is dus dat dividend betekent dat je geld uitgekeerd krijgt. Met dat geld kun je leuke dingen gaan doen. Je kunt het uiteraard ook weer investeren in andere aandelen.

Bedrijf maakt winst, jij profiteert

Je besluit in aandelen te gaan om de aandelen met winst te verkopen om zo geld te verdienen. Dat is de insteek van beleggen immers. Uiteraard verkoop je de aandelen als de prijs aanzienlijk hoger is dan toen jij ze kocht. Dat kan even duren, maar in de tussentijd kun je ook geld verdienen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van dividend. Een bedrijf maakt winst, jij profiteert. Dividend wordt nog aantrekkelijker dan dat het al was omdat de dividendbelasting afgeschaft wordt.

Investeer in de meer stabiele sectoren

Heb je plannen om te gaan beleggen? Verdiep je dan eerst goed in de materie en als je uitzicht wilt hebben om dividend uitgekeerd te krijgen dan kun je beter aandelen kopen van bedrijven uit de meer stabiele sectoren. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld banken, vastgoedbedrijven, bedrijven die actief zijn in de olie en telecombedrijven. Technologiebedrijven keren relatief minder vaak dividend uit. Die investeren hun verdiende geld vaak rechtstreeks in hun bedrijf.

Gerelateerde artikelen

Back to top button