Belasting

Wanneer is de belasting teruggave in 2023?

Story Highlights
  • Dien voor 1 mei je belastingaangifte in
  • Je kunt uitstel krijgen tot september
  • Te laat indienen kan een boete opleveren

Het is een datum die omcirkeld in verschillende agenda’s staat; de belastingteruggave. Het is echter verstandig om vooral de datum 1 mei te noteren. Je moet namelijk uiterlijk 1 mei 2023 je aangifte voor de inkomstenbelasting 2022 ingediend hebben. Het belastingformulier over 2023 dient voor 1 mei 2024 ingeleverd te zijn.

Je kunt uitstel aanvragen tot september 2023

Je kunt overigens uitstel aanvragen. In dat geval mag je uiterlijk september 2023 inleveren. Via de inkomstenbelasting wordt de inkomstenbelasting over het jaar verrekend met de al betaalde loonbelasting, een voorlopige aanslag of een maandelijkse teruggave. De belastingdienst heeft als speerpunt dat de belastingaangifte op tijd ingediend wordt. Mocht je dat niet lukken dan is het zaak op tijd uitstel aan te vragen. Doe je dat niet, dan kan je een verzuimboete opgelegd worden. En die boete kan hoog oplopen.

Geen verschil of je in januari of in maart je belastingformulier instuurt

Het maakt geen verschil of je de aangifte in januari of in maart instuurt. In beide gevallen krijg je even snel je geld terug als je althans teveel geld betaald hebt. Heb je je belastingformulier voor 1 april ingediend dan krijg je voor 1 juli een bericht in de vorm van een voorlopige aanslag of een GVA brief. Een later moment, uiterlijk drie jaar na het jaar van de aangifte, volgt de definitieve aanslag. Heb je aangifte gedaan na 1 april ontvang je eveneens binnen drie maanden na ontvangt van de belastingaangifte in juli een voorlopige aanslag. Uiterlijk drie jaar later wordt het een definitieve aanslag.

GVA staat voor Geen Voorlopige Aanslag

Een GVA brief staat voor Geen Voorlopige Aanslag brief. In de brief staat dat er geen voorlopige aanslag wordt opgelegd. Dit is vaak het geval als het te betalen of te ontvangen bedrag minder is dan de aanslaggrens. De gegevens kunnen overigens later alsnog gecontroleerd worden. Op die manier kunnen nieuwe inzichten ontstaan. Er zijn overigens meer wegen die naar Rome (lees: belastingteruggave) leiden. Zeker jongeren en studenten hebben de mogelijkheid om teveel betaalde belasting terug te krijgen. Dat komt omdat de jongeren die werken dit vaak maar een aantal maanden per jaar doen. Bij het berekenen van de belasting is echter vaak verondersteld dat ze alle maanden van het jaar werken. Zij kunnen hun geld terugvragen via een voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Achteraf kan dan blijken dat je weer teveel geld hebt terug ontvangen, maar dat terzijde.

Wil jij een zakelijke rekening openen? Een privé rekening heeft verschillende tekortkomingen ten opzichte van een zakelijke rekening. Kijk via de link wat het beste past bij jouw situatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button