Algemeen

De 5 rijkste gemeentes en steden van Nederland

Story Highlights
  • Vijf gemeenten uit Noord Brabant in de top 10
  • Bloemendaal is de verwachte winnaar
  • Staphorst verrassend in de top 10

Waar wonen al die rijke mensen in ons land eigenlijk? Waar staan al die villa’s met zwembad en oprijlaan van honderden meters? Waar vind je dan die rijke vrijgezellen precies? Wij van FFIN hebben ons verdiept in de rijkere gemeenten van ons land. We zetten die gemeenten hier voor je op een rijtje. Doe er je voordeel mee en vraag je af hoe het kan dat de mensen in die gemeenten een dergelijk vermogen hebben. Niet bekend is overigens of er in de gemeenten meer rijke mannen of juist meer rijke vrouwen woonachtig zijn.

Het gemiddelde vermogen, niet het inkomen

Bij het lijstje met de rijkste gemeenten is overigens niet uitgegaan van het inkomen dat de mensen er genieten. Er is gekeken naar het vermogen dat de mensen gemiddeld genomen in de gemeente hebben. Je kunt je er als Jan Modaal weinig bij voorstellen wellicht, maar de rode lantaarndrager van de top 10 is Bergeijk. De nummer laatst heeft de armste mensen van deze top 10 met gemiddeld genomen een vermogen van slechts 212.100 euro. Dan tel je dus niet echt mee. Je zou er bijna medelijden mee krijgen. De nummers negen tot en met 5 van de ranglijst zijn de gemeente Sint Anthonis (213.000 euro), Staphorst (214.100), Oirschot (217.500), Hilvarenbeek (221.200 euro) en Alphen Chaam (234.000 euro). Staphorst, waar men de zondagsrust nog hoog houdt, is van dit rijtje de meest opvallende naam. De mensen daar danken hun vermogen aan met name de agrarische sector.

Vijf gemeenten uit Noord Brabant

Net buiten het podium viel de gemeente Heemstede in Noord Holland. Dit is een tamelijk grijze gemeente overigens, want de heft van de inwoners is er 45 jaar of ouder. Met de vermogens van de inwoners zit het echter wel snor. Die hoeven zich over hun oudedag geen zorgen te maken. Het podium dan. Brons is voor de gemeente Rozendaal, nabij Nationaal Park Veluwezoom. De mensen daar hebben gemiddeld een vermogen van liefst 278.300 euro. Het verschil met de nummer twee van de lijst is echter groot. Op die tweede plaats staat namelijk Laren met een gemiddeld vermogen van 323.600 euro. De winst ging echter weinig verrassend naar Bloemendaal. In Bloemendaal ben je Jan Modaal als je een vermogen hebt van 337.400 euro. Opvallend in de lijst is dat van de tien gemeenten zich er vijf in Noord Brabant bevinden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button