Algemeen

Online gokken nu legaal in Nederland

Vanaf 01 oktober van dit jaar zijn online-goksites toegestaan in Nederland als ze een vergunning van de Kansspelautoriteit hebben kunnen bemachtigen. 

Gunstig voor alle betrokkenen

Onlangs was het nog niet mogelijk om online te gokken in Nederland. Maar zoals iedereen weet, boden de meeste online gok-exploitanten aan Nederlandse spelers de mogelijkheid om vanuit Nederland te spelen. Dit was mogelijk dankzij een VPN- connectie, die het systeem omzeilde door uw locatie te veranderen naar een locatie waar gokken wel toegestaan was. Online gok-exploitanten gaven daarbij gewoon middels een waarschuwing aan, dat dergelijke weddenschappen illegaal waren in Nederland, dit zonder zichzelf echt in gevaar te brengen.

De markt voor online weddenschappen in Nederland wordt geraamd op  miljoenen euro’s. De  staat schat dan ook dat een paar miljoen euro per jaar aan zijn schatkist zal worden toegevoegd dankzij de legalisering van deze markt. Online gok-exploitanten zoals Bet777, en de meeste grote spelers in de online-gokindustrie, voeren al jaren campagne om hun sportweddenschappen- en casino-sites te mogen openstellen voor de Nederlandse markt. 

Vanaf 01 april 2021 stond de nieuwe grondwet vast en zijn de zaken positief beginnen te veranderen voor de online gok-exploitanten, die zich konden voorbereiden aan de nieuwe wet.

De exploitanten en de leden van de Nederlandse autoriteit voor de regulering van online kansspelen, de Ksa of Kansspelautoriteit (de autoriteit die de aanvragen van online gok-exploitanten onderzoekt), hadden de laatste weken geen tijd te verliezen. Nu de startdatum van 01 oktober voorbij is gaat de Ksa controles uitvoeren in de volgende maanden, dit om na te gaan of de  online gok-exploitanten wel degelijk aan de nieuwe registratieverplichtingen voldoen. 

Gunstig voor alle betrokkenen

Om te starten heeft de Ksa 10 vergunning eind september vrijgegeven op de 29 (na selectie) die een vergunning hadden aangevraagd. Echter, door technische problemen waren er uiteindelijk maar 3 online gok-exploitanten online op 01 oktober, nu is dit probleem uiteindelijk wel opgelost. Ondertussen heeft de Ksa al honderden aanvragen verkregen, maar dankzij de zware eisen van de Nederlandse wet kunnen enkel de betrouwbaarste bedrijven een vergunning verkrijgen en hebben de zogenaamde louche of minst betrouwbare bedrijven het moeilijk om een Nederlandse vergunning te verkrijgen van de Ksa. Dit heeft een gevolg dat positief is voor de Nederlandse gokkers. Hoeveel vergunning er uiteindelijk vrijgegeven zullen worden is nog niet duidelijk maar de Ksa zal enkel vergunning geven aan online gok-exploitanten, die aan de strenge Nederlandse eisen kunnen voldoen.

Voor de grootste en meeste gekende uitbaters die op het internet bestaan, zoals het Oostenrijkse Bwin, het Zweedse Unibet of de Belgische Bet777 is deze nieuwe wet goed nieuws, maar natuurlijk ook voor de spelers is dit zeer goed nieuws, iedereen weet dat wanneer er een correcte concurrentie belijdt is, de spelers er enkel van kunnen genieten en betere offertes of voorwaarden meekrijgen als zeop deze sites hun geluk willen wagen. 

Het is nu even afwachten hoe deze nieuwe markt voor online gok-exploitanten en spelers gaat evolueren met de tijd. Momenteel zien we er enkel positieve kanten in, zowel voor de Nederlandse schatkist, voor de online gok-exploitanten maar natuurlijk ook voor de spelers die in een veiligere en legale omgeving kunnen gokken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button