Werken binnen het sociale domein
We weten het inmiddels allemaal; we leven op een krappe arbeidsmarkt. Dit betekent dat er meer vacatures dan werkzoekenden zijn. Wellicht ben je nu zelf werkzoekende of wil je de overstap maken naar een ander domein. Er zijn verschillende sectoren of domeinen, zoals de zorg, het onderwijs of de techniek. In dit artikel gaan we in op het sociale domein.
Wat is het sociale domein?
Werken binnen het sociale domein is niet voor iedereen weggelegd. Je bent in dienst van de samenleving, zorgt graag voor anderen en je stelt je graag dienstverlenend op. Alles wat je doet, doe je voor de maatschappij en om mensen te helpen. Je werkt hierbij meestal bij overheidsinstanties, zoals de gemeente. Het is belangrijk dat je een mensenmens bent en het leuk vindt om je klantgericht op te stellen. Ook moet je stevig in je schoenen kunnen staan, omdat je soms beslissingen moet nemen voor mensen, wat voor hen negatieve gevolgen heeft.
Banen binnen het sociale domein
Er zijn verschillende soorten banen binnen het sociale domein. Ook staan er verschillende vacatures in het Sociaal Domein open bij gemeentes door heel Nederland. We bespreken een aantal functies binnen het sociale domein.
WMO-consulent
WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning; een wet die helpt om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Een WMO-consulent behandelt, namens de betreffende gemeente, de inkomende zorgaanvragen van inwoners. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de aanvraag van een huishoudelijke hulp, een traplift of speciaal vervoer.
Consulent werk en inkomen
Als consulent werk en inkomen ben je ook werkzaam voor de gemeente. Je begeleidt mensen bij het vinden van passend werk, eventuele scholing of bij het genereren van een inkomen. Ook behandel je aanvragen van allerlei soorten uitkeringen. Dankzij jou worden mensen weer zelfstandig en onafhankelijk, halen ze plezier uit het werk en maken ze zich minder zorgen om geld.
Jeugdconsulent
Heb je een hart voor jongeren en kinderen? En wil je dat zij voorzien worden van de best mogelijke zorg vanuit de gemeente? Dan is wellicht de functie van Jeugdconsulent wel iets voor jou. Je bent hierbij verantwoordelijk voor de zorg van kinderen en jongeren binnen de betreffende gemeente. Meestal krijg je te maken met verstoorde thuissituaties, heftige gebeurtenissen en mogelijk ook conflicten. Jij bent er voor het kind en gaat samen met de betrokken het gesprek aan. Zo kan het zijn dat het voor het ene kind is opgelost door regelmatig een keukentafelgesprek te voeren, waar het voor het andere kind pas is opgelost als het kind ergens anders wordt opgevangen.