BelastingOndernemen

Profiteer van maximaal belastingvoordeel als zzp’er

Veel zzp’ers zien de administratie als een noodzakelijk kwaad. Dit aspect van het zelfstandig ondernemerschap is echter minstens zo belangrijk als alle andere bedrijfsactiviteiten. Met een goede administratie en de nodige fiscale kennis, kan je financieel zelfs profiteren bij de aangifte inkomstenbelasting. Beschik je niet over voldoende kennis of wil jij je tijd liever anders besteden? Dan kan het slim zijn om je boekhouding uit te besteden. Het uitbesteden van je aangifte kan zelfs meer geld opleveren dan de boekhouder kost.

Boekhouding uitbesteden?

Wil je zelf niet teveel tijd en energie kwijt zijn aan de aangifte, dan is het slim om de boekhouding uit te besteden. Het uitbesteden van de boekhouding kent echter meer voordelen. Zo is een boekhouder op de hoogte van alle (nieuwe) fiscale regels en kan hij optimaal belastingvoordeel voor jou realiseren. Natuurlijk kost een boekhouder geld, maar hij biedt ook de mogelijkheid om veel geld te besparen. Bovendien weet je dat alles volgens de regels gebeurt, zodat je geen problemen krijgt met de Belastingdienst. Let er op dat een boekhouder ZZP en MKB administratie in zijn takenpakket aanbiedt om van zijn diensten gebruik te kunnen maken.

Kies goede boekhoudsoftware

Wil je liever zelf controle houden over je boekhouding? Meestal is de boekhouding van een zzp’er niet erg ingewikkeld en kun je de aangifte makkelijk zelf doen. Om het jezelf nog gemakkelijker te maken, kies je voor boekhoudsoftware ZZP: boekhoudsoftware die speciaal is ontwikkeld voor zzp’ers. Dat betekent dat de software eenvoudig van opzet is en de belastingaangifte vergemakkelijkt wordt. In boekhoudsoftware houd je inkomsten en uitgaven bij. Sommige pakketten kun je uitbreiden met een koppeling naar je bankrekening en/of de mogelijkheid om facturen te schrijven. Er is software die alleen op de pc werkt, maar sommige aanbieders bieden ook een app voor tablets of smartphones aan. Er is voldoende keuze, dus je kunt altijd software kiezen die bij je past.

Aangifte inkomstenbelasting: focus op de administratie

Bij de aangifte inkomstenbelasting draait het voornamelijk om jouw nettowinst. Deze bereken je door al jouw bedrijfskosten af te trekken van de brutowinst van je onderneming. Over het bedrag dat overblijft, betaal je inkomstenbelasting. Mag je gebruik maken van aftrekposten, zoals bijvoorbeeld de startersaftrek, dan wordt dit bedrag nog lager.

Boekhoudsoftware kan de aangifte een stuk eenvoudiger maken. Het is ook mogelijk om je software te delen met de boekhouder zodat deze jouw cijfers nog eenvoudiger kan verwerken. Sommige boekhouders bieden zelfs korting aan wanneer je ze dit stukje uit handen neemt. Of je jouw boekhouding nu wel of niet uitbesteedt, zorg er altijd voor dat jouw administratie in orde is. Uiteindelijk blijf je voor de Belastingdienst altijd zelf verantwoordelijk voor je aangiftes.

Gerelateerde artikelen

Back to top button