Waarom de grootste winnaar van de amerikaanse presidentsverkiezingen altijd wall street en slimme beleggers zullen zijn
Met de naderende Amerikaanse presidentsverkiezingen gaan we kijken wat er gebeurd met de historische impact die verkiezingsjaren hebben op de financiële markten. Daarnaast onderzoeken we hoe investeerders, die in staat zijn zich aan te passen aan markttrends, hun winst kunnen maximaliseren in deze turbulente politieke periode. Belangrijke overwegingen zullen onder meer anticipatie zijn op de belangrijkste aandelen die verband houden met het beleid van de Democraten en de Republikeinen, en effectieve diversificatie om risico’s te beheersen.
Invloed van verkiezingsjaren op de markten
Amerikaanse presidentsverkiezingen staan bekend om hun impact op de financiële markten en online brokers, waarbij het sentiment van investeerders vaak fluctueert afhankelijk van de verwachte winnaar. Historisch gezien zijn er trends waargenomen waarbij de markt positief reageert op de verkiezing van een president van een bepaalde partij, terwijl het reageert met terughoudendheid op de andere. Deze dynamiek creëert zowel kansen als uitdagingen voor slimme beleggers die de politieke klimaat kunnen analyseren en hun portefeuilles dienovereenkomstig kunnen aanpassen.
Verwachtingen en anticipatie van beleidsmaatregelen
Een cruciale factor die beleggers in gedachten moeten houden bij het anticiperen op verkiezingsresultaten, is het verwachte beleid van de winnende partij. Beleidsvoorstellen van zowel Democraten als Republikeinen kunnen verschillende sectoren beïnvloeden, van gezondheidszorg en energie tot technologie en financiën. Door de potentiële winnaar van de verkiezingen te identificeren en te begrijpen hoe hun beleidsagenda de markt kan beïnvloeden, kunnen beleggers hun portefeuilles optimaliseren om te profiteren van de verwachte veranderingen.
(Afbeelding: Grunfin)
Effect op de beurs
Beleggingsanalisten hebben flink zitten graven in marktgegevens die teruggaan tot 1948. Ze hebben gekeken naar hoe de politieke controle zich verhoudt tot de prestaties op de markt, en daarvoor gebruikten ze een fancy berekening genaamd een t-statistiek, of t-test. Ze vergeleken het gemiddelde rendement van 3 maanden na elke verkiezingsuitslag met het gemiddelde rendement over 3 maanden gedurende de hele analyseggeschiedenis.
De analyse keek niet alleen naar welke partij wanneer de controle had over bepaalde overheidsinstanties, maar ook naar de specifieke momenten waarop dit gebeurde (in plaats van simpelweg te beginnen bij de verkiezingsdata zelf).
Wat blijkt? Het lijkt erop dat de markt niet per se van slag raakt als de Republikeinen of Democraten “sweepen” en zowel het presidentschap als het Congres in handen krijgen. Eigenlijk is marktsucces niet significant gekoppeld aan hoe lang een enkele politieke partij beide huizen van het Congres en het presidentschap heeft beheerst.
In plaats daarvan vonden ze drie uitkomsten met betrekking tot verdeeld bestuur in de gegevens, die allemaal significant gerelateerd waren aan marktprestaties.
In twee gevallen waren de resultaten positief en hoger dan het gemiddelde op lange termijn:
- Als de Democraten de leiding hadden over de uitvoerende macht en de Republikeinen beide huizen van het Congres domineerden.
- Als de Democraten het Huis en de Senaat wonnen, maar het Oval Office verdeeld was.
Eén mogelijke uitkomst liet een waardestijging zien die iets lager was dan het gemiddelde op lange termijn:
- Als de Republikeinen de uitvoerende macht hadden, maar de Democraten de wetgevende macht domineerden.
(Afbeelding: Us Bank)
Maxim Manturov, Hoofd van het Beleggingsonderzoek bij Freedom Finance Europe, zegt dat: “De markt past zich aan, reageert niet. In tegenstelling tot een zenuwachtig dier past de aandelenmarkt, met zijn uitgebreide ecosysteem, zich voortdurend aan op verwachte economische verschuivingen in de komende maanden en jaren. Hoewel het niet onverschillig staat tegenover het nieuws, geeft het de voorkeur aan het langetermijnperspectief boven de verkiezingen in november. Dus hoewel zorgen over de verkiezingen begrijpelijk zijn, is er geen reden voor onnodige angst.
Onzekerheid en volatiliteit. Verkiezingen kunnen onzekerheid veroorzaken door mogelijke beleidswijzigingen die de economie kunnen beïnvloeden en tot kortetermijnmarktfluctuaties kunnen leiden. Historisch gezien heeft de markt in het jaar voorafgaand aan een verkiezing een lichte vertraging getoond.
Sectorale impact: Hoewel de markt als geheel op de lange termijn mogelijk niet wezenlijk wordt beïnvloed, kunnen verkiezingsresultaten van invloed zijn op specifieke sectoren, afhankelijk van de voorgestelde beleidsmaatregelen. Zo kunnen bepaalde sectoren, zoals energie of defensie, profiteren van de plannen van specifieke kandidaten. Het richten op specifieke sectoren brengt echter inherente risico’s met zich mee, aangezien de overwinning van de ‘verkeerde’ kandidaat uw portefeuille negatief kan beïnvloeden. Diversificatie met ‘all-weather’ bedrijven die goed presteren ongeacht het politieke klimaat, kan een veiligere strategie zijn.
Emotionele betrokkenheid en ruis. De media en sociale media zijn vaak overbelast tijdens verkiezingen, waarbij negativiteit en angst worden versterkt. Dit kan ertoe leiden dat sommige beleggers impulsieve beslissingen nemen, waardoor hun langetermijnplannen in gevaar komen. Het is belangrijk om kalm te blijven en u te richten op uw langetermijndoelen.”
Effectieve diversificatie in tijden van onzekerheid
Terwijl politieke onzekerheid de markten kan schudden, biedt effectieve diversificatie een buffer tegen volatiliteit. Door hun portefeuilles te spreiden over verschillende activaklassen en sectoren, kunnen beleggers hun risico’s beheersen en tegelijkertijd profiteren van kansen in de markt. Het is belangrijk voor beleggers om een evenwicht te vinden tussen het najagen van groeimogelijkheden en het beschermen van hun portefeuilles tegen onvoorziene gebeurtenissen.
De rol van wall street en slimme beleggers
In het tumult van verkiezingsjaren blijft Wall Street een centrale rol spelen, waarbij investeerders de kansen en bedreigingen van politieke verschuivingen analyseren om hun strategieën aan te passen. Slimme beleggers erkennen het potentieel voor marktvolatiliteit en gebruiken dit als een kans om waarde toe te voegen aan hun portefeuilles door middel van gedisciplineerde besluitvorming en proactief risicobeheer.
Kansen in tijden van onzekerheid
Terwijl de Amerikaanse presidentsverkiezingen naderen, bieden ze zowel kansen als uitdagingen voor beleggers. Door de historische impact van verkiezingsjaren op de markten te begrijpen en effectieve strategieën toe te passen, kunnen beleggers hun portefeuilles positioneren om te gedijen te midden van politieke onzekerheid. Of het nu gaat om het identificeren van winnende sectoren, het diversifiëren van portefeuilles of het benutten van kansen in de markt, slimme beleggers kunnen profiteren van de dynamiek van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de grootste winnaars blijven, ongeacht de uitkomst.