Beleggen

Zou de goedkeuring van BlackRock’s Bitcoin ETF door de SEC een nieuwe bull run kunnen betekenen?

Terwijl we Bitcoin een reeks oplevingen hebben zien doormaken op basis van investeerders optimisme voor de mogelijke lancering van BlackRock’s Bitcoin ETF, onderzoekt dit artikel wat er zou kunnen gebeuren bij de goedkeuring van de ETF door de SEC. Samenvallend met een Bitcoin-halveringsevenement in 2024, zou de lancering van de ETFs een opleving van de cryptocurrency kunnen genereren? Laten we dieper ingaan op deze boeiende ontwikkelingen en de mogelijke impact op de crypto-markten.

Maxim Manturov, Head of Investment Research bij Freedom Finance Europe, zegt dat:

“Michael Novogratz, CEO van Galaxy Digital, is al vele jaren een fervent voorstander van Bitcoin. Hij heeft herhaaldelijk voorspeld dat Bitcoin een nieuw recordhoogtepunt zal bereiken, zelfs een persoonlijke weddenschap aangaand in 2021 dat Bitcoin tegen het einde van 2023 $100.000 zou bereiken.

Hoewel Bitcoin in november 2021 een recordhoogte van bijna $69.000 bereikte, is het sindsdien teruggevallen naar ongeveer $17.000. Toch gelooft Novogratz nog steeds dat Bitcoin het potentieel heeft om zijn vorige recordhoogte te bereiken en te overtreffen. Hij stelt dat de goedkeuring van een Bitcoin spot ETF een cruciale katalysator zal zijn voor de prijsgroei van Bitcoin.

Verschillende redenen ondersteunen de visie van Novogratz. Ten eerste zou een Bitcoin ETF de mogelijkheid van institutionele beleggers om in Bitcoin te investeren aanzienlijk vergemakkelijken, wat mogelijk de instroom van fondsen zou verhogen en de prijs zou opdrijven.

Ten tweede zou een Bitcoin ETF Bitcoin legitimeren in de ogen van veel investeerders. Dit zou kunnen leiden tot een grotere vraag van institutionele beleggers die momenteel aarzelen om in Bitcoin te investeren vanwege regelgevingsonzekerheid.

Ten derde zou een Bitcoin ETF het voor particuliere beleggers gemakkelijker maken om de prijs van Bitcoin te volgen, wat mogelijk zou leiden tot een grotere vraag van particuliere beleggers die niet bekend zijn met Bitcoin of niet rechtstreeks in Bitcoin kunnen investeren.”

De opwinding rond BlackRock’s Bitcoin ETF

De crypto-gemeenschap heeft de afgelopen maanden reikhalzend uitgekeken naar de goedkeuring van BlackRock’s Bitcoin Exchange-Traded Fund (ETF) door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De mogelijke goedkeuring heeft een golf van opwinding veroorzaakt, aangezien het zou betekenen dat ’s werelds grootste vermogensbeheerder officieel deelneemt aan de wereld van digitale activa. Investeerders hebben rekening gehouden met het potentieel van deze ontwikkeling om de deur te openen naar bredere institutionele participatie in de crypto-markt.

Wat als de SEC groen licht geeft?

Een van de centrale vragen die beleggers bezighoudt, is wat er zou kunnen gebeuren als de SEC groen licht geeft voor de langverwachte BlackRock’s Bitcoin ETF. Historisch gezien hebben positieve beslissingen over Bitcoin-gerelateerde financiële instrumenten geleid tot aanzienlijke prijsstijgingen. De goedkeuring van een ETF door de SEC zou een duidelijk signaal zijn van acceptatie en regulering van Bitcoin op institutioneel niveau, wat institutionele beleggers zou aanmoedigen om de digitale valuta serieuzer te overwegen.

Een frisse bull run in de maak?

De goedkeuring van BlackRock’s Bitcoin ETF zou kunnen samenvallen met een Bitcoin-halveringsevenement dat naar verwachting 

plaatsvindt in 2024. 

(Afbeelding: Tradingview)

Daarnaast zijn er weer na maanden van afnemende volatiliteit enkele van de wilde prijsschommelingen, toen een vals rapport de ronde deed dat de VS een langverwacht exchange-traded fund (ETF) had goedgekeurd.

De grootste digitale asset steeg meer dan 10%, om de winst enkele minuten later met meer dan de helft te verminderen nadat BlackRock had verklaard dat de aanvraag voor een ETF die rechtstreeks in de cryptocurrency investeert, nog in behandeling is.

Gegevens van tracker Coinglass tonen aan dat er tijdens de piek van de volatiliteit meer dan $80 miljoen aan handelsposities werd geliquideerd, voornamelijk van handelaren die gokten op lagere prijzen.

(Afbeelding: Bloomberg)

Een maatstaf voor volatiliteit die naar de afgelopen 180 dagen kijkt, daalde tot meerjarige dieptepunten gedurende de zomer.

Het recente incident wijst op aanhoudend enthousiasme en hoop voor een spot-Bitcoin-product in de Verenigde Staten, ondanks eerdere terughoudendheid van toezichthouders. De SEC heeft voorheen market manipulation en andere redenen aangehaald om goedkeuring te weigeren, waarmee het incident tevens benadrukt dat de Bitcoin-prijs vatbaar is voor invloeden van roddels en geruchten.

Momenteel zijn er meer dan 10 aanvragen voor spot-Bitcoin ETF’s, waarbij grote namen als BlackRock en Invesco deelnemen aan de strijd om goedkeuring. Analisten speculeren dat de kansen op goedkeuring deze keer groter kunnen zijn gezien de betrokkenheid van deze marktleiders.

De voorspellingen van analisten over de mogelijke lancering van een spot-Bitcoin-fonds worden mede beïnvloed door de recente juridische overwinning van Grayscale op de SEC. Grayscale, een crypto-asset-manager, heeft zich ingezet om zijn Bitcoin Trust, dat bekend staat als GBTC en een waarde heeft van $16,7 miljard, om te zetten in een Exchange-Traded Fund (ETF). Opvallend is dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op vrijdag besloot om niet in beroep te gaan tegen een eerder gunstige gerechtelijke uitspraak ten gunste van Grayscale. Veel analisten beschouwen deze beslissing als een positieve ontwikkeling in het goedkeuringsproces voor een Bitcoin ETF.

De goedkeuring van BlackRock’s Bitcoin ETF door de SEC zou een mijlpaal kunnen zijn voor de crypto-markt, met mogelijke gevolgen voor de prijs van Bitcoin en de bredere acceptatie van digitale activa. Beleggers moeten echter waakzaam blijven en zich bewust zijn van de volatiliteit en risico’s die inherent zijn aan de cryptomarkt. Het samenvallen van deze goedkeuring met een Bitcoin-halveringsevenement voegt een extra laag van complexiteit toe aan de voorspellingen en maakt de komende maanden des te boeiender voor crypto-enthousiastelingen en investeerders.

Gerelateerde artikelen

Back to top button