Beleggen

Waarom beleggen in zilver?

Wie op een verstandige wijze wil investeren, bouwt een gevarieerde portfolio op. Je wedt niet al je geld op één paard, maar kiest verschillende manier om je geld te investeren. Eén van die manieren is het beleggen in commodity’s zoals goud en zilver. Over investeren in goud is al heel veel gezegd en geschreven, maar hoe zit het eigenlijk met beleggen in zilver? In dit artikel leggen we je uit waarom een investering in zilver een verstandige keuze is en waar je op moet letten om met zilver het hoogste rendement te behalen.

Beleggen in zilver: een verstandige keuze

Om te beslissen of zilver kopen een verstandige keuze is, moeten we kijken naar het rendement van zilver in de afgelopen jaren. De prijs van zilver heeft een dieptepunt gekend in 2013, maar de hoogtepunten zijn vele malen groter. Zo behaalde je in 2010 met zilver zelfs een rendement van maar liefst 96%! Zo’n succes is niet snel door een andere commodity te evenaren. We kunnen dus stellen dat de prijs van zilver net als alle andere commodity’s fluctueert, maar over het algemeen steeds stijgende is. Zilver kopen is dus een financieel verstandige keuze.

Aandelen, baren of munten?

Aandelen, baren of munten?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om op de beurs te beleggen in zilver, maar je kunt ook zelf zilver aanschaffen. Je kunt zilverbaren al kopen vanaf 1kg. Laat je deze opslaan in een depot, dan kun je deze bijvoorbeeld bij Doijer & Kalff kopen zonder dat je daarvoor btw hoeft te betalen. Dat scheelt aanzienlijk op de prijs. Het is sowieso voordeliger om te kiezen voor baren in plaats van munten, omdat munten gemiddeld 20% duurder zijn dan de zilverprijs. Bij baren is dit slechts 5%. Is er een overschot aan zilverbaren doordat er meer verkocht dan gekocht wordt? Dan zijn er zelfs zeer scherpe aanbiedingen mogelijk.

Zilverbaren voor het hoogste rendement

Het voordeel van zilveren munten ten opzichte van zilverbaren, is dat je geen btw betaalt bij de aankoop. Toch is er met zilverbaren een hoger rendement te realiseren. Dit komt door de meerprijs van 20% die je betaalt voor zilveren munten. Deze meerprijs wordt ook wel de premie genoemd. Koop je zilveren munten dan zal de aankoop pas winstgevend worden na een prijsstijging van 14%. Voor zilverbaren betaal je slechts 5% premie. Kies je voor een partij die de zilverbaren btw-vrij kan verhandelen, dan betaal je de scherpst mogelijke prijs voor jouw zilver. Op die manier kun je met beleggen in zilver het hoogste rendement behalen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button