10 tips voor de startende ondernemer
- Voer altijd marktonderzoek uit
- Richt je op je hoofdtaken
- Houd de balans tussen werk en privé in de gaten
Je gaat voor jezelf beginnen. Je wordt starter, startende ondernemer. Weet wel dat als je dat doet, je voorbereid moet zijn dat er heel veel op je afkomt en je heel erg veel moet regelen. We geven je hier alvast tien tips, waar je als startende ondernemer echt iets aam hebt.
Voer marktonderzoek uit
Voor je gaat beginnen, doe je er verstandig aan eerst een marktonderzoek uit te voeren. Zoek uit of mensen ook echt zitten te wachten op jouw product of dienst. Pas als er sprake van behoefte is, heeft je onderneming ook kans van slagen. Vraag in je omgeving wat zij er van vinden en als je meer budget hebt dan huur je een bedrijf in dat marktonderzoek voor je uitvoert.
Schrijf een ondernemingsplan
In een ondernemingsplan breng je zo gedetailleerd mogelijk onder woorden wat je bedrijfsidee precies is. Hoe ga je bereiken wat je voor ogen hebt. Een dergelijk ondernemingsplan is in principe voor je zelf, het is je eigen routeplanner naar succes. Belangrijk is met name de hoe vraag. Je weet wat je wilt bereiken, maar hoe ga je dat doen?
Bedenk een bedrijfsnaam
Belangrijk is een goede bedrijfsnaam. Wat zeer belangrijk is, is dat de naam niet al bestaat. De naam die je bedenkt moet pakkend zijn, moet bij de mensen blijven hangen. Het moet de lading dekken. Tegelijk laat je een website maken en check je of de domeinnaam met je bedrijfsnaam al bezet is of nog vrij is. Je kiest een huisstijl en kiest kleuren. De huisstijl is belangrijk en moet ineens goed zijn, want een huisstijl verander je later niet meer.
Kies een rechtsvorm
Belangrijk is ook om een rechtsvorm te kiezen. Begin je alleen en dus zonder compagnon, dan kun je een eenmanszaak starten of richt je een BV op. Begin je met tenminste één compagnon dan ligt een VOF of een BV voor de hand. Een eenmanszaak of VOF worden wel IB-ondernemingen genoemd, waarbij IB staat voor inkomstenbelasting. Dat wordt zo genoemd omdat de inkomsten dan in Box 1 belast worden.
Ga naar de Kamer van Koophandel
Heb je een marktonderzoek uitgevoerd, een ondernemingsplan gemaakt hebt en een naam en huisstijl bedacht hebt, en je een rechtsvorm gekozen hebt, dan laat jij je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je maakt een afspraak, want ieder bedrijf in ons land moet ingeschreven staan in het register van de KvK. Houd wel rekening met administratiekosten en vergeet je paspoort niet mee te nemen. Nadat jouw gegevens gecheckt zijn, is de registratie definitief en heb je een eigen ondernemer.
Goede boekhouding
Zorg dat je vanaf de start van de onderneming een goede boekhouding bijhoudt. Dit voor zowel jezelf als voor de belastingdienst, die hoge eisen aan de boekhouding stelt. In beginsel moet je elke handeling aan kunnen tonen. Je moet al snel BTW aangifte doen en door een goed gevoerde boekhouding zal geen belastingvoordeel je ontgaan. De boekhouding is ook goed voor je zelf om te zien hoe je er financieel steeds voor staat. Je vindt tegenwoordig prachtige online boekhoudprogramma’s. Deze programma’s werken erg gemakkelijk en zonder dat je bonnetjes hoeft te bewaren.
Klanten werven
Uiteraard is het zeer belangrijk om klanten te werven. Zonder klanten heb je geen opdrachten en verdien je als ondernemer niets. Als zelfstandig ondernemer moet je zelf zorgen voor voldoende klandizie. Met een beperkt budget kun jij je in de eerste instantie richten op de social media kanalen als Facebook, Twitter en LinkedIn. Verder bezoek je zoveel mogelijk netwerkbijeenkomsten en verstuur je nieuwsbrieven. Wat betreft de acquisitie moet je een actieve houding aannemen. Ze komen vaak niet zomaar aanwaaien. Ben je eenmaal aan de slag, dan is het belangrijk steeds de beste kwaliteit te bieden. Dan kunnen de klanten via mond-tot-mond reclame wel aan komen waaien. Lever dus altijd goed werk.
Richt je op de hoofdtaken
Concentreer je als starter vooral op je hoofdtaken. Focus je op je core business. Dat is noodzaak om van de onderneming een succes te maken. Randzaken leiden alleen maar af. Ga bovendien effectief om met je tijd, hanteer goed timemanagement.
Vergeet de verzekeringen niet
Behalve zaken die je bedrijf aangaan, is het ook belangrijk goed aan je zelf te denken. Zorg dus dat je vanaf de start van de onderneming goed verzekerd bent. Bij voorkeur sluit je direct bij de oprichting van je bedrijf de relevante verzekeringen af. Stel je het uit, dan leidt dit vaak tot afstel. Meteen regelen dus!
Leven is meer dan alleen werken
De meeste startende ondernemers doen niets anders dan werken, werken en nog eens werken. Logisch, en het is ook een prima instelling. Vergeet echter niet dat je ook een privéleven hebt en soms een gezin. Probeer de balans tussen werk en privé goed te houden. Het leven bestaat uit meer dan alleen werken.