Sparen

Hoe kan ik sparen met weinig geld?

Story Highlights
  • Heerlijk om een buffer te hebben
  • Spaar kleingeld in een spaarpot
  • Bezuinig op boodschap

Het is prima mogelijk om ook met weinig geld toch te sparen. Het vergt dan vooral financiële discipline. Ga werken met een huishoudboekje, doe niet langer impulsaankopen en beperk het gebruik van betaalkaarten.

Kijk waar besparingsruimte ligt middels een huishoudboekje

Heerlijk is het, als je een appeltje voor de dorst hebt. Het is prettig om een buffer te hebben voor tegenslagen. Dat als de wasmachine het begeeft, je meteen een nieuwe kunt kopen. Wil je sparen met weinig geld, dan begint dat met financieel overzicht. Gebruik om die reden een huishoudboekje om je inkomsten en uitgaven goed in beeld te krijgen. Aan de hand van het overzicht dat je zo creëert, zie je snel waar eventuele besparingsruimte ligt. Zo kun je een abonnement hebben op een tijdschrift dat je nooit leest bijvoorbeeld. Tijd om dat op te zeggen.

We hebben vrijwel allemaal kleingeld in de portemonnee. Kennelijk brandt dat in onze beurs, want vaak geven we het uit aan zinloze, triviale zaken. Dus is het beter kleingeld te besparen in een spaarpot en dat geld eens per drie maanden naar de bank te brengen. Op die manier kun je ongemerkt een leuk bedrag sparen. Want het bedrag dat je spaart tikt toch opmerkelijk snel aan. Sparen met weinig geld is wel een kwestie van alle beetjes helpen.

Bespaar geld op de boodschappen

Mensen kunnen vaak bijzonder veel geld besparen op de boodschappen. In ons land wordt toch al heel veel weggegooid. Je hebt dus veel meer geld in huis dan je nodig hebt. Maak altijd een boodschappenlijstje en houd je daar aan. Zo voorkom je impulsaankopen en laat je de aanbiedingen eens een keer liggen. Want vaak zijn die helemaal niet zo goedkoop als dat het lijkt.

Sluis de incidentele meevallers door naar de spaarrekening

Met weinig geld sluis je de incidentele meevallers meteen door naar je spaarrekening. Krijg je geld terug van de belastingdienst of heb je een dertiende maand? Heb je spullen verkocht via Marktplaats? Zet het geld meteen op je spaarrekening. Je had er waarschijnlijk geen rekening mee gehouden en dus kun je er vaak wel zonder. Ook als je niet zoveel verdient kun je er bovendien voor kiezen om toch elke maand een klein bedrag naar de spaarrekening over te maken. Stel dit automatisch in. Voorts beperk je het gebruik van betaalkaarten. Pin geld en doe het daar mee. Met een creditcard of andere betaalkaart geef je ongemerkt veel uit namelijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button