Vacatures letselschadebehandelaar: maak kennis met dit interessante beroep
Sla jij vacatures met de titel ‘letselschadebehandelaar’ meteen over? Zonde! Dit is een interessant beroep waar het niet alleen om aansprakelijkheid en geld draait. Het gaat ook om mensen en het herstel van mensen. Hier lees je wat een letselschadebehandelaar precies doet, waar je kunt werken en welke opleidingen je nodig hebt. Je zult zien, genoeg redenen om de volgende vacature voor letselschadebehandelaar eens aandachtig door te nemen!
Wat is een letselschadebehandelaar?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. En letsel oplopen bij een ongeluk is geen uitzondering. Denk aan een whiplash na een botsing of een gebroken been na een bedrijfsongeval. Bij letsel na een ongeluk is de kans groot dat je in contact komt met een letselschadebehandelaar. Dit is de persoon die jouw letselschadeclaim in behandeling neemt. De behandelaar beoordeelt de situatie en aansprakelijkheid en bepaalt of en hoe er wordt uitgekeerd.
Bijdragen aan het herstel is net zo belangrijk
Bij een letselschadeclaim gaat het niet alleen om schadevergoeding. Het gaat ook om oplossingen die bijdragen aan het herstel van de getroffen persoon. Denk aan het inzetten van huishoudelijke hulp, opvang van inkomensverlies en het beschikbaar stellen van geld voor fysiotherapie op korte termijn. Als letselschadebehandelaar zoek je op een creatieve manier naar dit soort oplossingen. Iedereen is tenslotte gebaat bij een snel herstel.
Vacatures letselschadebehandelaars vind je diverse organisaties
Letselschadebehandelaars vind je binnen diverse organisaties. Bij een letselschadeclaim zijn namelijk veel partijen betrokken. Vacatures voor letselschadebehandelaars kom je dan ook tegen bij (rechtsbijstand)verzekeraars, belangenbehartigers, expertisebureaus en advocatenkantoren. De precieze inhoud van het werk van de letselschadebehandelaar verschilt per organisatie.
Bij een verzekeraar werk je aan de ‘WA-kant’ van het vak. Hier maken verzekerden aanspraak op een verzekering en toets je de wettelijke aansprakelijkheid. Je beantwoordt de vraag of en hoe de verzekering de letselschade die is geleden dekt. Je beheert daarmee de portemonnee van de verzekeraar. Jaarlijks lopen er ruim 65.000 letselschadezaken. De behandeling van al deze zaken kost veel tijd. Organisaties verlichten de werkdruk door dossiers over te dragen aan expertisebureaus.
Bij een belangenbehartiger vertegenwoordig en verdedig je de belangen van een slachtoffer. Je zet je in om de aansprakelijkheid te bepalen en de letselschadevergoeding te claimen. Dit kun je vergelijken met de taak van een letselschadebehandelaar werkzaam bij een advocatenkantoor.
Opleiding van de letselschadebehandelaar
In vacatures voor letselschadebehandelaar vragen ze meestal een juridische opleiding, op hbo- of wo-niveau. Dit is logisch omdat je te maken hebt met verschillende juridische rechtsposities en belangen. En met het vaststellen van aansprakelijkheid en het verhalen van geleden schade. De studie Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening is een uitstekende voorbereiding op dit beroep. Vakken zoals aansprakelijkheidsrecht, verzekeringsrecht en medisch recht zijn ook goede keuzes.
Een term die je in een vacature voor letselschadebehandelaar kunt tegenkomen is Wtf. Dit zijn diploma’s die vaak in de verzekeringsbranche worden gevraagd. Je hebt de Wft-Basis en Wft-Schade particulier. Dit zijn uitstekende diploma’s, maar ze zijn niet noodzakelijk.