Een aanvullende verzekering afsluiten
- Verzekeraars bepalen zelf wat zij als aanvullende verzekeringen aanbieden
- Aanvullende verzekering heeft geen acceptatieplicht
- Aanvullende verzekering: er wordt nooit een eigen bijdrage verwacht
Verzekeringen heb je in allerlei verschillende vormen. Wat een scooterverzekering en de zorgverzekering en nog heel veel andere verzekeringen gemeen hebben, is dat je bij een basisverzekering altijd kunt kiezen voor een aanvullende verzekering. Je kunt dus ook bij je zorgverzekering een aanvullende verzekering afsluiten. Handig, zeker als je vaak bij bepaalde specialisten komt en je weet dat dit ook volgend jaar het geval zal zijn. In essentie vergoedt een aanvullende verzekering dat wat niet door de basisverzekering vergoed wordt. Wel bepalen de verzekeraars zelf wat zij als aanvullende verzekering aanbieden.
Basisverzekering wordt door overheid samengesteld
Bij de basisverzekering heeft de overheid een stevige vinger in de pap. De zorgverzekeraars bepalen zelf de inhoud van een aanvullend pakket. Bij de meeste verzekeraars kun jij je prima aanvullend laten verzekeren. Doorgaans is dat voor fysiotherapie, mondzorg, alternatieve geneeswijzen, brillen en lenzen, vaccinaties, kraamzorg en bevalling en orthodontie.
Vergelijk ook de aanvullende verzekeringen
Jouw gezondheid is bepalend of je al dan niet kiest voor een aanvullende verzekering. Twijfel je, dan kun je net als je basisverzekering ook de aanvullende verzekeringen vergelijken. Je geeft aan wat in het pakket moet zitten. Daarnaast geef je aan tot welk bedrag je verzekerd wilt zijn. Online zijn meer dan voldoende zorgvergelijkers te vinden die je hierbij kunnen helpen. Normaliter kies je in de periode van 12 november tot 1 januari voor een zorgverzekeraar. Zeg je op voor 1 januari, dan heb je echter nog tot 1 februari de tijd een basis- en aanvullende zorgverzekering af te sluiten.
Aanvullende verzekering vraagt nooit om een eigen bijdrage
Wat betreft de aanvullende verzekering heb je verzekeraars die bepaalde modules aanbieden. Je kunt dan de aanvullende verzekering gedurende het jaar aan en uitzetten. Goed te weten is dat een aanvullende verzekering nooit vraagt om een eigen bijdragen. Je hoeft het eigen risico dus niet aan te spreken. Het verplichte eigen risico ligt overigens voor 2021 opnieuw op een bedrag van 385 euro. Geldt voor de basis zorgverzekering nog een verplichte acceptatie, dit is bij de aanvullende verzekeringen niet het geval. Een verzekeraar mag je dus weigeren of je een heel hoge premie vragen voor een aanvullende verzekeraar.