Algemeen

3 effectieve tips om de transportkosten te verlagen

Er zijn heel veel verschillende manieren om de transportkosten van een bedrijf te verlagen. Al wanneer je slechts enkele tips toepast, kan dit tot een ongelooflijke besparing leiden. Gelukkig is besparen op de transportkosten niet al te moeilijk. Je moet natuurlijk wel weten waar te beginnen. Daarom dit artikel.

Want hoe ga je nu eigenlijk te werk? Waar moet je op letten? Op welke manieren kun je de transportkosten voortaan effectief verlagen? We zetten de belangrijkste drie tips op een rijtje.

1. Maak slim gebruik van de tachograaf

Commerciële voertuigen moeten altijd worden uitgerust met een tachograaf. Dit is nodig om te kunnen controleren of de regels worden nageleefd. Zo mogen chauffeurs bijvoorbeeld niet langer dan twaalf uur op een dag rijden en zijn ze verplicht om voldoende pauzes te nemen. Dit kan uitgelezen worden met behulp van de tachograaf. Op die manier wordt de veiligheid op de weg gewaarborgd en kan er ook geen concurrentiestrijd ontstaan tussen bedrijven.

Naast dat het verplicht is, kun je de tachograaf ook heel slim gebruiken bij het verlagen van de transportkosten. Deze meter registreert namelijk alles. Je kunt het zo gek niet verzinnen of die informatie wordt opgeslagen. Beschouw het maar als de zwarte box van een vliegtuig. Je kunt dus ook zien hoe het rijgedrag van de chauffeur is. Hiermee ben je bijvoorbeeld in staat om onzuinig rijgedrag aan te pakken. Ook ben je beter in staat om routes op te stellen. Je weet immers altijd precies waar elke chauffeur zich bevindt. Allemaal simpele, doch doeltreffende, manieren om de transportkosten snel te verlagen. Bij Webfleet Solutions vind je precies wat je nodig hebt om hiermee aan de slag te gaan.

2. Krijg meer inzicht in het transportbeheer

Meestal worden er te hoge kosten gemaakt wanneer er weinig inzicht is in het doen en laten van het bedrijf. Weet jij bijvoorbeeld exact welke bestellingen niet op tijd geleverd zijn, welke beschadigd waren tijdens de levering en wanneer de voorraad opraakt? Nee? Dan wordt het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Wanneer er telkens achter de feiten aangelopen wordt, resulteert dit alleen maar in een groter risico voor het transport. En dan met name de kosten.

Weet wat er nodig is om de logistieke processen binnen het bedrijf te verbeteren en het transport soepeler te laten verlopen. Door meer inzicht te verkrijgen, zul je merken dat dit ook een stuk makkelijker zal gaan. Ga daarom op zoek naar een systeem waarmee al deze processen overzichtelijker worden.

3. Besteed het transport uit

Is het echt nodig om een geheel eigen transportafdeling te hebben? Sommige bedrijven hebben een eigen wagenpark, terwijl ze deze taken ook heel goed aan een extern bedrijf kunnen uitbesteden. Vaak zijn ze dan zelfs nog goedkoper uit. Bekijk daarom eerst of het echt noodzakelijk is om zelf over chauffeurs te beschikken, hoeveel je bespaart als je de wagens verkoopt en de chauffeurs laat gaan én wat het kost om dan een ander bedrijf in te schakelen. Zo kan jij je focussen op de kernactiviteit van het bedrijf en bespaar je mogelijk zelfs veel geld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button