Algemeen

Hoe betrouwbaar is VISA als betaalmethode?

Wie online een betaling wilde doen had ik de begindagen van het internet eigenlijk geen andere optie dan om een creditcard te gebruiken. Hoewel iedereen in Nederland ooit wel van VISA, Mastercard en in mindere mate American Express had gehoord, zijn creditcards nooit echt populair geworden. 

Niet alleen omdat kopen op krediet ons nooit echt in het bloed heeft gezeten, maar vooral omdat het systeem van creditcards erg te duur is. Zowel de extreme rentetarieven die gelden als je niet direct dezelfde maand aflost, als de hoge transactiekosten die niet een vast bedrag maar een percentage van het aankoopbedrag zijn, maken dat transacties zowel voor de koper als verkoper als snel de minst aantrekkelijke optie zijn. 

Maar wie aan betrouwbaarheid van een betalingsverwerker denkt, denkt waarschijnlijk in eerste instantie aan de veiligheid van een transactie: kun je er op vertrouwen dat het juiste bedrag op het juiste moment bij de juiste partij aankomt? Precies om dat vertrouwens is en in Nederland geen enkele betaalmethode zo populair als iDeal. Omdat je bij iDeal gebruik maakt van de online bankieromgeving van je eigen bank, weet je dat je goed zit. Het is daarom ook niet gek dat in Nederland 60% van de transacties via dit platform plaatsvindt. Zelfs in België kun je ondertussen al bij bijna de helft van alle online winkels ook met iDeal betalen. 

Toch is iDeal met name bekend in ons land, kijk je internationaal dan kun je toch echt niet om VISA heen. Met 50 jaar wereldwijde ervaring is en blijft het een begrip, en mede door hun garantie en aankoopbescherming kiezen ook in Nederland mensen steeds vaker voor deze extra zekerheid, zeker bij grotere en duurdere aankopen.

Het grootste nadeel van de grote creditcardmaatschappijen zoals VISA is dat ze allemaal Amerikaans zijn. Hiermee moet je er dus vanuit gaan dat alle je financiële gegevens met de Amerikaanse overheid gedeelt (kunnen) worden en ben je ook aan hun grillen overgeleverd. En hoewel het ook een westers land is, hebben ze duidelijk hun eigen normen en waarden die er in het verleden meerdere malen toe hebben geleid dat betalingen aan bepaalde, wellicht omstreden maar desalniettemin legitieme, bedrijven geblokkeerd werden. Het bekendste voorbeeld hiervan is het om politieke redenen te weigeren om donaties aan Wikileaks te faciliteren. 

Desondanks blijft VISA wereldwijd een marktleider op het gebied van online betalen. Ook niet zo gek als je bedenkt dat zelfs je aankopen via steeds populairder wordende diensten Apple- en Google Pay voor de meeste mensen achter de schermen alsnog aan een creditcard gekoppeld zijn. Zelfs je crypto-coins kun je tegenwoordig met een VISA kaart uitgeven.Dus welke valuta je ook kiest en of je nu op zoek bent maar de beste VISA casino’s, een grote aankoop op Amazon wilt verzekeren, of je volgende vakantie boekt – je kunt nog steeds met een gerust hart vertrouwen op deze betaalmethode.

Gerelateerde artikelen

Back to top button