AlgemeenOverig

Mijn pensioenleeftijd

Story Highlights
  • Je exacte pensioenleeftijd weet je pas vijf jaar voor het zover is
  • Werken tot na je zeventigste verjaardag
  • Je kunt altijd kiezen voor vervroegd pensioen

Wat is eigenlijk mijn pensioenleeftijd? Ongetwijfeld zullen veel mensen zich dit afvragen, zeker als het werk wat zwaarder wordt en de jaren in fysiek opzicht beginnen te tellen. De vraag wat is mijn pensioenleeftijd is in feite een vraag die je zelf moet beantwoorden.

Vervroegd pensioen is altijd een optie

Veel mensen denken dat de pensioenleeftijd gelijk is aan de AOW-leeftijd. Dat is niet correct, al heeft het moment waarop je AOW krijgt wel invloed op de pensioenleeftijd. In feite bepaal je helemaal zelf wanneer je met pensioen gaat. Zo kun je kiezen om vervroegd met pensioen te gaan. Je kunt er echter ook voor kiezen om te blijven werken tot je AOW leeftijd. Als je kiest voor vervroegd pensioen dan moet je uiteraard wel inzicht hebben in de financiële situatie en de hoogte van het opgebouwde pensioen.

Gebaseerd op de levensverwachting

Wanneer je AOW krijgt, is gebaseerd op de levensverwachting. Pas vijf jaar voor het zover is, staat je exacte AOW leeftijd definitief vast. Je vindt online wel handige tools die mensen die na 1957 geboren zijn te helpen een schatting te doen naar het exacte jaar wanneer je AOW krijgt. Je pensioenleeftijd is niets meer of minder dan de leeftijd waarop je een uitkering van het pensioenfonds krijgt. Deze is gekoppeld aan de te verwachten AOW leeftijd, al hoeft dat dus niet zo te zijn. Elke Nederlander kan inzicht in het pensioen krijgen door de website mijnpensioenoverzicht.nl te raadplegen.

Van welk geld wil je leven?

Je bepaalt zelf overigens of je eerder met pensioen gaat. Daarmee bepaal je dus ook zelf je pensioenleeftijd. Het is dan wel zaak stil te staan van welk geld je gaat leven als je eerder met pensioen gaat en dat je niet ergens nog geld moet bijverdienen.  Bovendien heeft eerder stoppen met werk ook gevolgen voor je pensioenopbouw. De grote vraag die jij je zelf moet stellen is of je straks zo kunt leven als je wilt. Is dat het geval, dan is kiezen voor vervroegd pensioen natuurlijk geen gekke optie.

Werkzaam tot na je zeventigste

Zeker is dat de AOW-leeftijd met stapjes omhoog gaat en dat je een AOW-uitkering krijgt op de dag dat je de AOW-leeftijd bereikt hebt. Mensen die na 1955 geboren zijn is dit dus sterk afhankelijk van de levensverwachting. Op dit moment ligt die leeftijd op 67 jaar en drie maanden voor mensen die na 1955 geboren zijn. Dat betekent ook meteen dat als je nu nog jong bent, de kans groot is dat je tot na je zeventigste jaar nog werkzaam zult zijn. Overigens mag je ook op de AOW leeftijd gewoon blijven werken. Je krijgt dan wel gewoon je AOW uitkering.

Gerelateerde artikelen

Back to top button