Algemeen

Wat zijn de opties bij een schenking boven de 40 jaar?

Als je een schenkingsplan op gaat stellen, zal één van de eerste elementen waar je een keuze voor moet maken zijn aan wie je jouw schenking doet. In de praktijk blijkt dat de meeste mensen een schenking doen aan hun eigen kind of hun eigen kleinkind. Natuurlijk kan er ook aan een ander persoon geschonken worden, en zelfs een schenking aan een entiteit zoals een goed doel is een mogelijkheid. De persoon aan wie jij een schenking wilt doen, zal een specifieke leeftijd hebben. Toch maakt het nogal een verschil of deze persoon onder of boven de 40 jaar is. Welke mogelijkheden heb je bij een schenking boven 40 jaar? Zie hier meer informatie;

Diverse mogelijkheden bij een schenking boven de 40 jaar

Personen tussen de 18 en 40 jaar kun je tot een bepaald bedrag een belastingvrije schenking doen. Maar hoe zit dat als je een schenking aan iemand boven de 40 jaar wilt doen? Het goede nieuws is dat er meerdere mogelijkheden zijn als je iemand van boven de 40 jaar iets wilt schenken. Een vaak gekozen optie is om de leeftijd van de partner van de ontvanger, meestal je eigen kind, hierbij te betrekken. Is deze persoon onder de 40 jaar, dan is dat een voordeel. Onder de hoge vrijstelling schenk je een specifiek bedrag aan je kind, maar je kunt hierbij gebruik maken van de leeftijd van de partner om dit fiscaal voordeliger uit te laten komen. 

Maar er zijn nog meer opties als je een schenking aan iemand boven de 40 jaar wilt doen. Zo is er de jaarlijkse vrijstelling waar je naar kunt kijken. Dit is het bedrag dat je belastingvrij kunt schenken, ongeacht de leeftijd van de ontvanger. Per jaar kan dit bedrag verschillen, dus bekijk dit altijd vooraf. Hier hoeft geen schenkingsbelasting over betaald te worden. Bij hogere bedragen betaal je 10% belasting tot 130.425 en 20% voor alles boven dit bedrag. Daarnaast heb je ook de optie om onroerend goed te schenken in plaats van geld of beleggingen. Deze optie gaat met allerlei aantrekkelijke kortingen gepaard. 

Tot slot heb je nog de mogelijkheid om te schenken door schuldigerkenning, wat ook wel bekend staat als schenken op papier. Op deze manier blijf je zelf over het vermogen beschikken, maar neem je in feite een schuld op je die afgelost zal worden na het overlijden. Deze schuld gaat gepaard met een rente van 6% per jaar die je aan de ontvanger dient te betalen. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button