Algemeen

Wanneer schakel je een advocaat in?

We krijgen allemaal wel een keer te maken met een juridisch probleem. Soms kun je zo’n probleem zelf oplossen, maar als je niet uit het probleem komt, of je bent betrokken bij een rechtszaak, dan is deskundig advies nodig. Problemen kun je op heel veel verschillende manieren oplossen en je kunt je door veel verschillende mensen laten bijstaan, zoals een advocaat. In dit artikel vertellen we je wanneer en waarom je een advocaat in zou schakelen.

Het verschil tussen een advocaat en jurist

Er zit een klein verschil tussen een advocaat en jurist. Een advocaat is altijd een jurist, maar andersom is dat niet. Een jurist houd zich bezig met juridische zaken, net als een advocaat. Jurist is echter geen beschermde titel, wat betekent dat iedereen zich jurist mag noemen. Je hoeft er dus geen opleiding voor te hebben. Advocaat is wel een beschermde titel. Een advocaat heeft een aparte opleiding gevolgd en is vervolgens dan ook beëdigd tot advocaat. Wanneer je dus kiest voor een advocaat uit Den Bosch, weet je zeker dat deze persoon echt weet waar hij mee bezig is. 

Soms is het verplicht

Soms is het in de arm nemen van een advocaat wettelijk verplicht. Zonder advocaat kun je in deze gevallen niets beginnen en kun je ook geen verweer voeren. Daarom is een advocaat in deze gevallen verplicht. Bijvoorbeeld in het geval van een civiele procedure als je moet verschijnen bij de rechtbank, het Gerechtshof of de Hoge Raad. Verder is een advocaat ook verplicht voor familierechtelijke procedures (zoals een echtscheiding) en bepaalde faillissements- en letselschadezaken.

Maar niet altijd

Een advocaat is niet altijd verplicht. In sommige gevallen kun je jezelf vertegenwoordigen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij civiele zaken voor de kantonrechter, of bij zaken voor de bestuursrechter. Ook in strafzaken is dat het geval. Heb je bijvoorbeeld een hoge bekeuring gehad of ben je door rood licht gereden en zit hier een zitting aan vast, dan heb je een advocaat nodig. De consequenties van dit soort zaken kunnen veel ingrijpender zijn dan bij overtredingen, waardoor het dus zeker ook slim is om een advocaat in te schakelen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button