De kosten van American factoring
Heb je mogelijk interesse om van factoring gebruik te maken? Voordat je van deze financieringsvorm gebruik gaat maken, moet je uiteraard een goede afweging maken. Een afweging waarbij je naar het gemak kijkt, maar ook naar het kostenplaatje.
Bij factoring heb je de keuze uit twee varianten: traditionele factoring en American factoring. De kosten voor American factoring zijn significant anders, waarover hieronder alle informatie.
Factoring
Factoring is een financieringsvorm die voor veel ondernemers geschikt is. Deze vorm is ook ideaal voor ZZP’ers, terwijl ook de nodige midden- en kleinbedrijven hier al gebruik van maken. Factoring voor een ZZP’er is om meerdere reden interessant. Je kunt namelijk zelf aan je financiële verplichtingen voldoen, je loopt zelf geen risico en je geniet van een flinke tijdsbesparing,
Wat is American factoring precies?
Allereerst is het goed om te kijken naar hetgeen American factoring precies is. Dit is een financieringsvorm waarbij je je facturen naar een factoring bedrijf stuurt. Je stuurt je facturen dus niet naar je klant toe, maar rechtstreeks naar het factoringbedrijf.
Dit bedrijf maakt het factuurbedrag naar je over, minus de fee. Dit betekent dat je snel de beschikking over je zuurverdiende geld hebt, waardoor je zelf ook aan je financiële verplichtingen kunt voldoen.
American factoring onderscheidt zich vervolgens op één punt: je bepaalt zelf welke facturen je wel én niet doorstuurt naar het factoringbedrijf. Heb je bijvoorbeeld klanten die keurig hun facturen op tijd voldoen? Dan is het zonde om hier een factoring bedrijf voor in te schakelen. Bij American factoring heb je gelukkig de mogelijkheid om op deze manier de facturen te filteren.
American factoring – de kosten
Met American factoring ben je een stuk flexibeler. Je bent niet verplicht om elke factuur door te sturen, waardoor je alle touwtjes in eigen handen houdt. Je stuurt hiermee bovendien gericht op de kosten aan.
Stel dat je elke maand 10 facturen stuurt en dat het factoring bedrijf 2% aan commissie rekent. Dit betekent dat je over elke factuur 2% kosten kwijt bent. Kies je nou voor American factoring? Dan kun je beslissen om slechts 4 facturen naar het factoring bedrijf door te sturen. Dit betekent dat je over slechts 4 facturen 2% aan kosten kwijt bent.
Het genoemde percentage van 2% is overigens marktconform. Bij American factoring ligt dit percentage tussen de 2% en 5%. Deze percentages lopen bij de factoring bedrijven behoorlijk uiteen, dus maak voor jezelf een goede vergelijking.
Over het algemeen geldt wel het volgende: traditionele factoring is qua percentage interessanter. Dit komt puur doordat het factoringbedrijf weet dat het alle facturen van je moet betalen. Bij American factoring ben je flexibeler, waardoor het factoring bedrijf veelal een hoger percentage rekent.
Onderaan de streep ben je met American factoring een stuk voordeliger uit. Dit is eveneens aan de flexibiliteit te danken. Dankzij American factoring doe je in ieder geval op een fijne manier zaken. Je weet dat je snel je facturen uitbetaald krijgt, ongeacht of dit nou van je klant of van het factoring bedrijf is. Je loopt hierdoor weinig risico en je kunt netjes aan je eigen verplichtingen voldoen.