Beleggen

Wat is GDR en ADR: kunnen we zien dat het in de toekomst populairder wordt?

Ooit van GDR of ADR gehoord? Dat kans is klein dat de hedendaagse consument deze termen nog nooit hebben gehoord, maar in de internationale kapitaalmarkt zijn deze termen geen onbekende. Het grootste verschil tussen GDR en ADR is dat ADR’s worden uitgegeven terwijl GDR’s op een beurs genoteerd zijn.

GDR wordt verhandeld op Europese beurzen, terwijl ADR verhandeld wordt op Amerikaanse beurzen. Beide helpen bedrijven toegang te krijgen tot internationaal geld en om hun aandeelhouders uit te breiden. Met als resultaat hogere waarderingen voor aandelen en waarde voor aandeelhouders. 

Wat is ADR?

ADR is de afkorting van American Depositary Receipt, wat staat voor een Amerikaans certificaat. Het verhandelbare certificaat wordt uitgegeven door een Amerikaanse bank die een bepaald aantal aandelen vertegenwoordigt. Vaak is dit een enkel aandeel, dat deel uitmaakt van de aandelen van een buitenlands bedrijf. De ADR wordt op de Amerikaanse beurs verhandeld.

Wat is GDR en ADR: kunnen we zien dat het in de toekomst populairder wordt?
(Afbeelding: WallStreetMojo)

Wat is GDR?

Het GDR is een wereldwijd certificaat dat lijkt op de ADR, maar is toch anders. Een GDR is een verhandelbaar financieel instrument dat is uitgegeven door een depothoudende bank. De GDR vertegenwoordigt aandelen in een bedrijf dat gevestigd is buiten Amerika en handelt op de lokale beurzen in de landen van investeerders. GDR’s maken het voor een bedrijf mogelijk om toegang te krijgen tot investeerders op kapitaalmarkten buiten de grenzen van het eigen land.

De populairste route voor ondernemingen is de keuze voor GDR. Bij GDR zijn de eisen aan de boekhouding en de openheid in de boeken minder streng dan in de Verenigde Staten.

Het grootste verschil tussen GDR en ADR

DDR en ADR lijken op elkaar, behalve: DDR kan aan iedereen worden afgegeven, maar ADR’s kunnen alleen aan een Amerikaans staatsburger worden uitgegeven. GDR kan worden genoteerd en verhandeld op de effectenbeurs van elk land, maar ADR’s kunnen alleen worden genoteerd en verhandeld op de effectenbeurs van de VS. Heb je ADR’s of GDR’s die niet op de Amerikaanse of Europese markt verhandeld mogen worden, dan is het mogelijk om deze om te zetten. Vergeet je deze om te zetten, dan kunnen de certificaten komen te vervallen en wordt de waarde niet gerestitueerd. 

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Certificaten kunnen aantrekkelijk zijn voor beleggers omdat ze beleggers in staat stellen hun portefeuilles te diversifiëren en aandelen van buitenlandse bedrijven te kopen. Certificaten bieden beleggers de voordelen en rechten van de onderliggende aandelen, waaronder stemrechten, dividenden en het openen van markten waartoe beleggers anders geen toegang zouden hebben. Certificaten zijn handiger en goedkoper dan aandelen kopen op buitenlandse markten. ADR’s helpen bijvoorbeeld de administratieve kosten en vergoedingen te verminderen die anders bij elke transactie in rekening zouden worden gebracht. Certificaten helpen internationale bedrijven om wereldwijd kapitaal aan te trekken en internationale investeringen aan te moedigen. Gezien deze voordelen is het mogelijk dat steeds meer bedrijven profiteren van ADR’s of GDR’s. Hoewel DR’s over het algemeen worden gebruikt om aandelen breder beschikbaar te maken of om kapitaal aan te trekken buiten de thuismarkt van de uitgevende instelling, kunnen ze ook worden gebruikt als onderdeel van vele andere financieringsstructuren. 

Naar verwachting van experts worden ADR’s en GDR’s steeds populairder en dat is niet zonder de reden. 

Waarom ADR’s kopen

ADR-programma’s worden steeds aantrekkelijker voor niet-Amerikaanse bedrijven, als een effectief middel om toegang te krijgen tot de belangrijke Amerikaanse markt. ADR’s zijn ook steeds belangrijker geworden bij buitenlandse fusie- en overname activiteiten. 

Enkele van de voordelen voor een niet-Amerikaanse onderneming van het starten van een ADR-programma zijn:

 • Een ADR-programma biedt een eenvoudige manier aan om de aandeelhouders basis van een bedrijf te diversifiëren en toegang te krijgen tot de Amerikaanse markt.
 • Het kan de liquiditeit van de onderliggende aandelen van de emittent verhogen.
 • ADR’s kunnen worden gebruikt als financieringsinstrument voor aandelen in zowel M&A-transacties als ESOP’s (Employee Stock Ownership Plans) voor Amerikaanse werknemers.
 • Een ADR-programma helpt de zichtbaarheid en naamsbekendheid van een niet-Amerikaans bedrijf in de Amerikaanse investeerders gemeenschap te vergroten.
 • Een bedrijf kan via bepaalde soorten ADR-programma’s kapitaal aantrekken op de Amerikaanse markt.
Wat is GDR en ADR: kunnen we zien dat het in de toekomst populairder wordt?
(Afbeelding: Wall Street Mojo)

Waarom GDR’s kopen

De voordelen van een GDR-programma is over het algemeen hetzelfde als een ADR-programma, behalve dat ze toegang kunnen geven tot markten van internationaal kapitaal buiten de Verenigde Staten.

Enkele van de voordelen voor een niet-Amerikaans bedrijf om een DDR-programma te starten, zijn onder meer:

 • Een DDR-programma biedt een eenvoudige manier om de aandeelhouders basis van het bedrijf te diversifiëren en om toegang te krijgen tot de wereldwijde kapitaalmarkten.
 • Het maakt het mogelijk om kapitaal aan te trekken op een schaal die op de lokale markt moeilijk kan blijken.
 • Het vergroot de zichtbaarheid en naamsbekendheid van de uitgevende instelling op de internationale markten, wat het pad van toekomstige kapitaalverhogingen kan vergemakkelijken.

Nadelen ADR en GDR

 • Certificaten zijn een van de duurste manieren om kapitaal aan te trekken voor bedrijven.
 • Aangezien alle transacties in vreemde valuta plaatsvinden, zijn de investeringen en het kapitaal gekoppeld aan de volatiliteit van de valuta- of valutamarkt.
 • Certificaten zijn alleen geschikt voor mensen met een groot vermogen, omdat er grote hoeveelheden kapitaal nodig zijn om erin te handelen.
 • Er is een beperkt aantal bedrijven dat hun aandelen in de vorm van certificaten aanbiedt, waardoor geïnteresseerde beleggers minder keuze hebben.

Gerelateerde artikelen

Back to top button