Ondernemen

Een BV oprichten: Hoe ga je te werk?

Wil jij graag starten als zelfstandig ondernemer en neig je naar het oprichten van een BV? Dat is vandaag de dag goed mogelijk, want je hebt geen startkapitaal van minimaal 18.000 euro meer nodig om een BV op te kunnen richten, wat voor 2013 wel het geval was. Maar hoe ga je eigenlijk te werk als je een besloten vennootschap wil beginnen? Dat gaan we je in dit artikel vertellen!

Waarom kiezen voor een BV?

De besloten vennootschap is de meest gekozen rechtsvorm in Nederland en dat is natuurlijk niet voor niets zo. Een BV is het meest aantrekkelijk voor investeerders, geeft je bedrijf een professionele uitstraling, biedt je grote fiscale voordelen en biedt meer bescherming van jouw privévermogen. Heb je een BV, dan ben jij niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden binnen het bedrijf. Dat betekent dat het oprichten van een BV dus minder risico’s met zich meebrengt dan wanneer je kiest voor een vof of eenmanszaak. 

Hoe begin je? 

Als je een BV op wil gaan richten, begin je met het opstellen van een duidelijk ondernemingsplan. Dit helpt je om goed op een rijtje te zetten wat je precies wil gaan doen met jouw bedrijf en hoe je dat wil gaan doen. Het is dus een goede houvast voor jezelf, maar in een later stadium wellicht ook een goede voorlichting voor potentiële investeerders. In een ondernemingsplan neem je op in welke markt je wil gaan zitten en hoe jij van plan bent jouw doelen te behalen. Dit geeft je later in het proces veel rust en zorgt ervoor dat je meteen aan de slag kan als alles rond is. Er zijn een aantal onderdelen die goed zijn om te vermelden in je ondernemingsplan:

  • De activiteiten en doelgroep van je bedrijf 
  • Jouw doelgroep 
  • De vestigingsplek van jouw BV
  • Het probleem dat je op gaat lossen voor jouw klanten 
  • Wie komen er in het bestuur van de BV?
  • Welke bedrijfsnaam je gaat gebruiken en of deze nog niet in gebruik is 
  • Wat jouw startkapitaal is, jouw inkomsten en eventuele schulden 

Hulp bij het oprichten van een BV

Wil je graag nog wat hulp bij het oprichten van jouw BV? Vraag dan het liefst advies bij een specialist, zoals www.firm24.com. Een specialist kan jou alle informatie geven die je nodig hebt om succesvol een BV op te richten en kan je eventueel ook nog helpen bij de stappen in het proces. Mocht je al een eenmanszaak of een vof hebben en deze graag om willen laten zetten naar een BV, dan kun je dit ook door een specialist laten doen. Dit kan eenvoudig online, maar je kunt er ook eerst over in gesprek gaan, mocht je nog twijfelen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button