Ondernemen

Goed gevonden worden met een mobile friendly site

De kans is groot dat je altijd je smartphone of tablet bij de hand hebt wanneer je het huis uit gaat. Als je wat tijd moet doden, grijp je al snel naar je smartphone om wat te scrollen op het internet. Doordat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van mobiele toestellen om een website te bekijken, komt mobile first indexing steeds meer op de voorgrond.

Wat is mobile first indexing?

Met mobile first indexing wordt bedoeld dat de website die wordt getoond afgestemd is op de mobiele gebruiker. Wanneer een website wordt ontworpen volgens het mobile first principe, worden smartphones en tablets als uitgangspunt genomen. In het verleden werd er voornamelijk gekeken naar de laptops en desktops. 

Belangrijk om te weten is dat er geen verschil in inhoud zit tussen de mobiele en de desktop variant. Het verschil zit voornamelijk in de manier van weergeven. 

Hoe kan je je website mobile first maken?

Er zijn verschillende manieren om je website mobielvriendelijk te maken. Het scherm van je smartphone is heel wat kleiner dan dat van je laptop. Het is dus belangrijk dat je je beperkt tot essentiële informatie. Leg de nadruk op de kern van je website en laat overbodige informatie achterwege. Hieraan gekoppeld is een overzichtelijke website de sleutel tot succes. Werk met filters en duidelijke knoppen zodat bezoekers eenvoudig de juiste informatie terugvinden. 

Zorg daarnaast dat de snelheid van je webpagina optimaal is. Tegenwoordig moet alles snel gaan en hebben bezoekers geen tijd om langer dan een paar seconden te wachten tot je website geladen is. Als je wil dat potentiële klanten hun weg terugvinden naar je website, is snelheid essentieel.

Een laatste tip om je website mobielvriendelijke te maken, is te blijven testen. Elke dag komen er nieuwe updates uit en jaarlijks worden er heel wat nieuwe smartphones gelanceerd. Zorg dat je website kan bezocht worden vanaf elke smartphone en elke softwareversie.

Mobile First Indexing

Mobiele telefoons worden steeds vaker gebruikt om websites te bezoeken en aankopen te realiseren. Ook Google hecht grote waarde aan mobielvriendelijke websites. In 2019 werd Mobile First Indexing voor het eerst standaard toegepast voor alle nieuwe websites. Sindsdien is Google druk bezig met het Mobile First Indexeren van alle oude websites. Als ondernemer is het belangrijk om ook deze wijzigingen goed in de gaten te houden. De website optimaliseren voor desktop apparaten is al een aardige tijd niet meer de standaard en kan aan het eind van de streep zorgen voor een daling in het aantal conversies of leads vanuit de website. 

Accelerated Mobile Pages (AMP Pages)

Om snel een mobielvriendelijke website te creëren gebruiken een groot aantal websites AMP Pages. Dit zijn versimpelde varianten van standaard pagina’s specifiek opgezet voor de mobiele gebruiker. AMP Pages hebben namelijk geen zware codes of uitgebreide opmaken die de website vertragen. Ideaal om een positieve beoordeling te krijgen vanuit Google en de mobiele websitebezoekers een snellere ervaring mee te geven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button