Ondernemen

Jong beginnen met ondernemen: wat zijn de voordelen?

Je kunt uiteraard beginnen met ondernemen op welke leeftijd je maar wilt. Toch wordt er soms gesproken over bepaalde voordelen als je al op een jonge leeftijd start met ondernemen. Tijdens je studieperiode bijvoorbeeld! Ben je benieuwd wat de voordelen precies zijn? We zetten het voor je op een rijtje.

Op de hoogte van innovaties

Over het algemeen zijn jonge mensen meer op de hoogte van innovaties dan oudere mensen. Zo ben je als jong persoon tech-savvy en een digital native: je bent opgegroeid in het digitale tijdperk. Dit kan verschillende voordelen met zich meebrengen! De wereld van het internet kent waarschijnlijk maar weinig geheimen voor jou, en nieuwe informatie heb je snel begrepen. Dit kan je helpen bij het maken van een eigen website, om maar een voorbeeld te noemen van een taak bij het starten met een bedrijf. Je kunt eenvoudig een domeinnaam registreren, om een webshop of portfoliowebsite in te richten. Zeker als je het leuk en interessant vindt om je hiermee bezig te houden, steek je er graag veel tijd in. Ga aan de slag met een website maken, die je helemaal naar wens invult. Ook social media is iets wat je goed begrijpt op een jonge leeftijd: hier kun je uiteraard tevens veel mee doen als ondernemer.

Relatief veel tijd voor het ondernemen

Als je een onderneming start naast je loondienstbaan, merk je al gauw dat je tijd te kort komt. Je kunt ontslag nemen, maar dit is niet altijd (direct) een verstandige keuze. Als je al voor die periode met je bedrijf begint, bijvoorbeeld in je studiejaren, heb je over het algemeen meer tijd beschikbaar om in je onderneming te stoppen. Tijdens de uren dat je niet aan het studeren bent, kun je hier immers mee aan de slag gaan. Dat is wel zo praktisch!

Relatief veel tijd voor het ondernemen

Minder verantwoordelijkheden: durf de stap te zetten

Verder geldt over het algemeen dat je op een jongere leeftijd waarschijnlijk nog niet zoveel grote verantwoordelijkheden hebt. Je hebt nog geen koophuis, en misschien woon je zelfs nog bij je ouders. Je hebt nog geen kinderen voor wie er brood op de plank moet komen. Dit vormt voor veel mensen een reden om al vroeg met het ondernemen te beginnen. Het is op een jonge leeftijd minder eng om het risico te nemen! Dit maakt het tevens mogelijk om meer te kunnen experimenteren binnen je bedrijf.

Jong geleerd is oud gedaan

Om er nog even een cliché in te gooien: jong geleerd is oud gedaan. Hoe eerder je begint met het ondernemen, hoe beter je de ondernemerswereld gaat begrijpen. Op die manier sta je meteen een streepje voor als je een paar jaar verder bent. Je studiegenoten of leeftijdsgenoten beginnen wellicht pas op dat moment met een bedrijf: die eerste fase heb jij dan al achter de rug. Je kunt dus al eerder sterker in je schoenen staan!

Gerelateerde artikelen

Back to top button