AlgemeenOndernemenOverig

5 tips voor het houden van een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is niet alleen spannend voor de potentiële werknemer, maar ook voor de werkgever of manager die het gesprek moet voeren. Je wil professioneel overkomen, maar ook de sollicitant op zijn of haar gemak stellen. Zeker als je nog niet veel ervaring hebt met het houden sollicitatiegesprekken kunnen tips welkom zijn. Lees ze in dit artikel!

Bereid je goed voor

Je verwacht dat de sollicitant zich goed voorbereid dus dan is het wel zo netjes als jij dat ook doet. Een goede voorbereiding komt het gesprek alleen maar ten goede. Lees je in over de achtergrond van de kandidaat zodat je makkelijk kunt reageren en relevante vragen kunt stellen. Bij een goede voorbereiding hoort dan ook het opstellen van vragen die belangrijk kunnen zijn met betrekking tot de functie. Een motivatiebrief of CV kunnen nog zo perfect lijken, door goede vragen te stellen kom je er pas echt achter of de kandidaat geschikt is.

Stel de kandidaat op zijn of haar gemak

Doordat beide partijen het vaak spannend vinden kan er al snel een ongemakkelijke spanning in de ruimte hangen. Dit kun je voorkomen door het ijs te breken met een persoonlijke vraag of persoonlijk verhaal. Ook kun je aan het begin van het gesprek alvast vertellen wat je zelf doet binnen het bedrijf, zodat de kandidaat even kan wennen aan degene die hij of zij voor zich heeft. Zorg dat de sollicitant zich welkom voelt; bied wat te drinken aan en laat eventueel notitieblokken bedrukken en leg deze alvast neer zodat jullie aantekeningen kunnen maken tijdens het gesprek. Je kunt natuurlijk ook andere relatiegeschenken hiervoor gebruiken. Je kunt waterflesjes bedrukken en die alvast op tafel zetten.

Goed luisteren

Goed luisteren

Het is belangrijk om tijdens het gesprek goed te luisteren en te laten zien dat je echt interesse hebt in wat de sollicitant te vertellen heeft. Op het moment dat je zelf veel praat of zelf alleen maar vragen stelt kan de kandidaat zich geïntimideerd of juist gepasseerd voelen. Je krijgt vaak een goed beeld door de eigen inbreng van de sollicitant; door te veel te vragen kun je deze eigen inbreng ongewild tegenhouden. Een voorbereide sollicitant komt als het goed is zelf met vragen waardoor het gesprek op gang wordt gehouden. Klapt de kandidaat dicht of heeft hij of zij weinig eigen inbreng? Dan kun je natuurlijk altijd nog zelf veel vragen stellen. Maak tijdens het gesprek aantekeningen; dit laat zien dat je goed naar het verhaal van de kandidaat luistert.

Geef een opdracht

Uit een gesprek kun je veel informatie halen, maar je bent er pas echt zeker van of een kandidaat geschikt is als je weet hoe hij of zij een opdracht zou aanpakken. Bedenk daarom een opdracht of case waaruit je zou kunnen opmaken of de sollicitant geschikt is en geeft deze mee. Het is wel belangrijk dat het een opdracht is die past bij de werkzaamheden die de sollicitant eventueel zou gaan uitvoeren.


Extra tip: een positieve indruk achterlaten is erg belangrijk. Mocht de kandidaat het niet worden, dan kan hij of zij in ieder geval anderen aanraden ook bij je te solliciteren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button