Ondernemen

Zelfstandige beroepen

Story Highlights
  • In de zorg en de digitale wereld liggen kansen
  • Veel vrijheid én verantwoordelijkheid
  • Zelfstandig beroep in loondienst

Je werkt onafhankelijk en hoeft helemaal niemand om vrij te vragen, dat is vaak een eerste gedachte als je denkt aan zelfstandige beroepen. Het gaat in veel gevallen om mensen die hun werk vanuit huis kunnen doen, soms voer je werkzaamheden uit op locatie, bij de klant. Wist je echter wel dat je ook als zelfstandige in loondienst kunt werken overigens?

Zelfstandige beroepen zijn sterk in opmars

Zelfstandige beroepen lijken in opmars. Steeds meer mensen balen van het standaard negen tot vijf ritme, gaan ten onder aan de werkdruk en hekelen de sfeer op kantoor. Ook het salaris kan reden zijn om voor een zelfstandig beroep te kiezen. Onder de zelfstandige beroepen valt dus ook thuiswerk. Deze groep is zeer breed wat betreft de branches. Voordeel van echt thuis werken is dat je niet hoeft te reizen. Die tijd heb je dus meteen al te pakken. Bij thuiswerk als zelfstandig beroep kun je denken aan onder meer huiswerkbegeleider, eigenaar van een webshop, copywriter, vertaler, boekhouder en banen als kapper, nagelstylist of kunstenaar. Thuiswerk houdt overigens in dat je de werkzaamheden thuis uitvoert, in de woon-of hobbykamer dus. Heb je een aparte bedrijfsruimte dan wordt dit niet als thuiswerk beschouwd.

Digitale wereld en de zorg

Zeker in de digitale wereld vind je veel zelfstandige beroepen. Wat veel mensen wellicht niet weten is dat zelfstandige beroepen ook veel in de zorg voorkomen. Heb jij voldoende kennis, ervaring en de benodigde diploma’s, dan kun je veel werkzaamheden in de zorg ook als zelfstandig beroep uitvoeren. Een praktijk oprichten hoeft dan niet altijd, je kunt je ook aansluiten bij een maatschap. Vaak gaat het dan om een gezondheidscentrum waar verschillende zorgverleners werken.

Zelfstandig en toch in loondienst?

Zelfstandige beroepen in loondienst? Wat wordt daar dan precies mee bedoeld? Voor de goede orde, een zelfstandig beroep betekent niet altijd dat je als ondernemer actief bent. Zelfstandige beroepen in loondienst betekent dat je weliswaar voor een bedrijf aan de slag bent, maar dat er amper toezicht is op de werkzaamheden die je verricht. Je hebt zelf grote zeggenschap over de wijze waarop jij je werk doet. Kenmerk van deze zelfstandige beroepen is dat je veel zelfstandig moet doen en dat er ook een behoorlijke verantwoordelijkheid op je schouders rust. Voorbeelden van zelfstandige beroepen in loondienst zijn onder meer vrachtwagenchauffeur, opvoedcoach, bedrijfsarts, financieel adviseur en taxichauffeur.

Start een VOF of een BV

Wil je nou helemaal zelfstandig werken, richt dan je eigen bedrijf op. In dat geval word je zzp’er of start je een VOF of een BV. De voordelen zijn groot, al moet je nu ook zelf voor opdrachtgevers zorgen en rust er wat dat betreft dus een grote verantwoordelijkheid op je schouders. Meer info vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Back to top button