Alle info over condooms op een rijtje!
Er bestaan een hoop verschillende anticonceptiemiddelen en de condoom is één van de meest bekende. Iedereen krijgt hier uiteraard ook voorlichting over op school. Het gebruiken van een condoom is altijd de meest verstandige keuze, maar weet je verder niet veel van condooms af? In dit artikel geven we je wat meer belangrijke info over condooms!
Wat is een condoom?
Een condoom is een anticonceptiemethode zonder hormonen. Het bestaat uit een dun rubberen hoesje dat je om de penis plaatst. Hiermee voorkom je dat sperma en zaadcellen in de vagina komen, waardoor je ook zwangerschap voorkomt. Een andere belangrijke reden dat mensen condooms gebruiken, is voor het tegengaan van seksueel overdraagbare aandoeningen. Dit voorbehoedsmiddel wordt over het algemeen gerekend tot de barrièremethode. Er bestaan een hoop verschillende soorten condooms, waaronder bijvoorbeeld een vegan condoom. Ze werken echter helaas niet allemaal even goed. Je wil natuurlijk wel dat je goede condooms gebruikt die betrouwbaar zijn. Als je op bepaalde dingen let, weet je zeker dat je goede condooms gebruikt.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van condooms?
Vandaag de dag is er een hoop mogelijk op het gebied van condooms. Bedrijven kunnen zelfs condooms bedrukken met hun logo en dit als promotiemiddel gebruiken. Dat betekent echter niet dat iedere soort condoom even betrouwbaar is. Een aantal dingen waar je op moet letten bij het gebruiken van condooms:
- Gebruik altijd een condoom met het CE-logo op de verpakking. Dit is namelijk een Europees keurmerk dat je ervan verzekerd dat je een kwalitatieve condoom gebruikt.
- Gebruik altijd maar één condoom tegelijkertijd. Meerdere condooms over elkaar zijn niet veiliger, de kans is juist groter dat ze scheuren.
- Gebruik je glijmiddel, kies dan altijd voor glijmiddel op waterbasis. Een andere basis kan het condoom beschadigen en de werking ervan verminderen.
- Bewaar condooms nooit direct in de zon, maar het liefst op een koele plek. Bewaar ze niet in een tas, portemonnee of bij je sleutels, dit kan er namelijk voor zorgen dat de condooms beschadigd raken.
Andere manieren van anticonceptie
Natuurlijk is het altijd verstandig om naast condooms andere manieren van anticonceptie te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een spiraaltje, de anticonceptiepil of de prikpil. Mocht je weten dat je allergisch bent voor latex of hier in ieder geval niet goed op reageert, kies dan voor latexvrije condooms. Dit voorkomt irritaties aan de penis of de vagina. Aangezien een condoom niet alleen behoed voor zwangerschap, maar ook voor seksueel overdraagbare aandoeningen is het dragen van een condoom tijdens de seks altijd aan te bevelen. Zeker bij wisselende seksuele contacten. Heb je ergens last van? Schaam je dan niet en ga zeker zo snel mogelijk naar de huisarts!