Welke kosten zijn er verbonden aan het kopen van een tweedehands wagen?
Het kopen en rijden van een tweedehands auto in Nederland brengt een aantal voordelen met zich mee. Ze zijn meestal goedkoper in aanschaf en duurzamer.
Maar net als in de rest van Nederland is het kopen van een auto (nieuw, tweedehands, elektrisch, hybride of op brandstof) niet altijd goedkoop. Hier zijn enkele kosten waar je mee rekening moet houden als je een tweedehandswagen koopt.
Aankoopprijs van je tweedehands auto
De aanschafkosten zijn waarschijnlijk de grootste kostenpost bij het kopen van een tweedehands auto in Nederland.
Bij aankoop van een tweedehandswagen wordt de prijs bepaald door de kenmerken van de wagen, waaronder het type voertuig (verbrandingsmotor, hybride, elektrisch), de grootte van het voertuig, hoe oud het is, de kilometerstand, de batterij gebruik – de lijst gaat maar door. Voor een betrouwbare goedkope wagen kan je bijvoorbeeld een peugeot 2008 op Autotrack.nl kopen. Voor het financieren van je tweedehands wagen kun je kiezen voor een dealership of een persoonlijke lening.
Brandstof/oplaadkosten
Om ervoor te zorgen dat je tweedehands auto ook echt rijdt, heb je natuurlijk brandstof en/of elektriciteit nodig. En zoals iedereen in Nederland al heeft gemerkt, zijn deze prijzen niet bepaald laag.
Wegenbelasting
Wegenbelasting is de personenauto- en motorrijtuigenbelasting. Als je een personenauto, een motor of een bestelwagen hebt, moet je belasting betalen om daarmee op de (snel)wegen in Nederland te mogen rijden. De Belastingdienst berekent je belasting uit op basis van je verwachte CO2-uitstoot in gram per kilometer (g/km).
Autoverzekering
Het afsluiten van de juiste autoverzekering is een essentieel onderdeel van het kopen en rijden van een tweedehands auto in Nederland. Verzekeringspolissen dekken de auto en niet de bestuurder. Dat betekent dat iedereen met een geldig rijbewijs legaal in je auto mag rijden.
Volgens de wet moet je ook een WA-autoverzekering hebben om eventuele schade of letsel aan anderen veroorzaakt door de auto te dekken.
Wegenhulp
Bij het kopen en rijden van een tweedehands auto in Nederland kun je onderweg wel eens in de problemen komen. Als je autopech hebt, kun je overal in het land pechhulp aanvragen. Er zijn een paar bedrijven die sleepdiensten en reparaties aanbieden om je tweedehands auto weer rijklaar te maken! ANWB biedt de populairste pechhulpservice, maar daar hoort uiteraard ook een kost bij. Toch is het nuttig om te hebben als je met een tweedehands wagen hebt.
Autokeuring
De Algemene Periode Keuring of APK is een jaarlijkse of tweejaarlijkse onderhoudsbeurt om te controleren of je voertuig voldoet aan de verkeersveiligheids- en milieunormen. APK’s zijn in Europa verplicht en worden uitgevoerd door professionele keurmeesters. Een tweedehandswagen is ouder en zal dus vaker naar de keuring moeten dan een nieuwe.