AlgemeenOverig

Hoe financier je een auto met een persoonlijke lening?

Je wilt een nieuwe auto aanschaffen, maar beschikt niet over voldoende spaargeld om dat te realiseren. Je bent zeker niet de eerste die een lening aanvraagt om een auto te kunnen kopen. Een persoonlijke lening wordt zelfs het vaakst aangevraagd met het doel om een auto te kopen. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op moet letten als je een lening aan gaat vragen. Zorg dat je goed voorbereid bent zodat je niet voor (financiële) verrassingen komt te staan.

Waarom een persoonlijke lening de beste keuze is

Wil je een lening aanvragen voor de aanschaf van een auto, dan kan je het beste voor een persoonlijke lening kiezen. Bij deze leenvorm leen je het bedrag in één keer en betaal je dit in vaste termijnen met een vaste rente over een vaste looptijd terug. Het voordeel is dat je op het moment van afsluiten precies weet wanneer de auto is afbetaald. Een persoonlijke lening wordt nog wel eens verward met een doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet kun je de bedragen die je terug hebt betaald later opnieuw lenen. Deze leenvorm kent echter een variabele en duurdere rente, waardoor je beter voor een persoonlijke lening kunt kiezen.

Let op de looptijd

Het kan voordelig lijken om te kiezen voor een lange looptijd, omdat de maandlasten relatief laag zijn. Let er echter wel op dat de auto direct na aanschaf minder waard wordt. Het is fijn om de auto volledig afbetaald te hebben voordat je een andere moet kopen. Daarnaast geeft het ook gewoon een goed gevoel om de auto zo snel mogelijk af te betalen. Aan de andere kant moet je er op letten dat de betalingsverplichting die je aangaat met de lening wel realistisch is. Heb je een wisselend inkomen of moet je nu al de eindjes aan elkaar knopen om rond te komen? Dan is een persoonlijke lening met een korte looptijd misschien niet zo’n goed idee.

Wees zuinig met het leenbedrag

Laat je niet verleiden door het bedrag dat je mag lenen, maar kies het bedrag dat een auto financieren mogelijk maakt. Hoeveel je mag lenen is afhankelijk van verschillende factoren zoals je inkomen en je vaste lasten. Er wordt ook gekeken of er andere leningen geregistreerd staan bij het BKR. Het is verstandig om niet meer te lenen dan nodig is, omdat je voor langere tijd je vaste lasten verhoogt met een persoonlijke lening. Krijg je andere tegenslagen, dan wil je die ook financieel op kunnen vangen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button