Sparen

Een kasboekje bijhouden in 2023: 3 tips

Je kan het bijna niet gemist hebben: alles wordt duurder. Door de extreme inflatie, zijn zaken zoals boodschappen en energie flink in prijs gestegen. En dat merk je aan je portemonnee! Waar je eerst misschien met gemak geld overhield aan het einde van de maand om te sparen of beleggen, merk je nu misschien wel dat er ineens niet zoveel of zelfs helemaal niets meer overblijft.

Tijd om grip te krijgen op je financiën en je inkomsten en uitgaven inzichtelijk te maken. Dat doe je met een kasboekje! En ja: er is voor ieder wat wils. Of je nu liever een papieren kasboekje bijhoudt, een Spreadsheet voor je inkomsten en uitgaven beter bij je past óf lekker lui een app wil gebruiken: alles kan!

In dit artikel delen we 3 tips die je helpen om in 2023 een kasboekje (succesvol!) bij te houden.

Waarom een kasboekje bijhouden?

Er zijn verschillende redenen waarom het bijhouden van een kasboekje een goed idee is:

  • Inzicht in je financiën: Door het bijhouden van een kasboekje krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven en begrijp je beter waar je geld naartoe gaat. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke uitgavenposten het grootste deel van je budget innemen en waar je eventueel op kunt besparen.
  • Budgetteren: Door je inkomsten en uitgaven bij te houden kun je ook beter budgetteren. Je weet immers precies hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel er uitgaat, en je kunt zo bepalen hoeveel geld je per maand wilt uitgeven aan verschillende categorieën zoals huur, boodschappen en entertainment.
  • Belastingaangifte: Als ondernemer is het bijhouden van een kasboekje ook belangrijk voor je belastingaangifte. Je kunt zo gemakkelijker berekenen hoeveel belasting je moet betalen en je hebt ook alle benodigde informatie bij de hand wanneer je aangifte doet.

Tip 1: Pin al je uitgaven

Voor welk format kasboekje je uiteindelijk ook kiest (zie tip 2), een belangrijke eerste tip is: pin al je uitgaven zoveel als mogelijk. Daardoor kun je elke transactie die je hebt gedaan, terugzien. Contante betalingen vergeet je vaak, zeker als je de bonnetjes niet bewaart. Door alles te pinnen (doe dat voordat je met een kasboekje begint in ieder geval een maand lang), ontdek je precies wat je hebt uitgegeven en waar aan.

Tip 2: Kies een format dat bij je past

In de intro kon je het al lezen: er is écht voor ieder wat wils. De meest gebruikelijke formats zijn:

  • Een app: kies bijvoorbeeld voor de gratis app Dyme. Koppel je bankrekening aan de app en je transacties worden automatisch ingelezen in de app. Dyme koppelt elke transactie aan de juiste categorie. Zo ontdek je precies hoeveel je elke maand hebt uitgegeven in elke categorie.
  • Een papieren kasboekje: voor de liefhebbers van schrijven, is een papieren kasboekje ook een goede oplossing. Maak er zelf één in een mooi notitieboekje of koop een kant-en-klaar kasboekje (ook wel “Money Planners” of “Budget Planners” genoemd).
  • Spreadsheet: met deze optie combineer je het beste van beide werelden. Je kunt lekker digitaal al je inkomsten & uitgaven bijwerken (dat gaat sneller dan schrijven!), maar doet dat wel handmatig, net als in een papieren kasboekje. Doordat je elke uitgave handmatig overneemt, zie je deze heel bewust. Dat helpt om ook uiteindelijk te zien waarop je kan besparen. Maak je eigen Spreadsheet of zoek online naar Spreadsheets om je inkomsten en uitgaven in bij te houden. 

Tip 3: Werk je kasboekje regelmatig bij

Zo’n kasboekje werkt natuurlijk alleen als je deze consistent bijhoudt. Doe het minimaal één keer per maand, bijvoorbeeld op de eerste dag van een nieuwe maand, maar vaker kan natuurlijk ook. Door minimaal één keer per maand een moment te nemen waarop je je inkomsten en uitgaven onder de loep neemt, kun je ook direct actiepunten voor de komende maand in kaart brengen. Gaf je wel erg veel uit aan boodschappen? Maak dan een actieplan voor jezelf hoe je de komende maand gaat besparen op boodschappen.

Succes!

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button