Sparen

Wat is een huishoudboekje?

Story Highlights
  • Huishoudboekje geeft je inzicht in je uitgaven
  • In papieren vorm of kies je een digitale uitvoering?
  • Op papier is de kans op fouten behoorlijk groter

Waar blijft toch steeds je geld? Elke keer weer is de maand nog niet voorbij, maar je geld weer bijna op. En als je nadenkt over de afgelopen weken, dan kun jij je niets herinneren van dure uitgaven, het kan toch de scooterverzekering niet zijn? Daarom is een huishoudboekje zo’n goed middel om inzicht te krijgen in je financiën. Je hebt huishoudboekjes in zowel papieren uitvoering als in digitale vorm.

Als je met smart op je salaris wacht

Wanneer je elke maand opnieuw met smart zit te wachten tot je werkgever je salaris stort, dan wordt het tijd voor een huishoudboekje. Dan geef je dus eigenlijk teveel geld uit en kun je de maand niet zorgeloos uitzingen. Heel ingewikkeld is een huishoudboekje niet. Je benoemt er je inkomsten en je uitgaven. Het is eveneens een simpele manier om te budgetteren en je kunt het allemaal zo uitgebreid maken als je zelf wilt. In essentie zet je in een huishoudboekje uitgaven en inkomsten tegen elkaar af en zo zie je waar je teveel geld aan uitgeeft. Vervolgens is het zaak je (koop)gedrag dermate aan te passen, dat de maand voorbij is voor je het weet en je nog steeds geld in je portemonnee hebt.

Inkomsten en uitgaven per maand

Huishoudboekjes heb je in verschillende soorten en maten. Je kunt je uitgaven en inkomsten gemakkelijk op papier bijhouden, je kunt het op de computer doen – bijvoorbeeld via Excel- of je kiest voor een van de speciale apps die beschikbaar zijn. Wat ze gemeen hebben is dat de inkomsten en uitgaven steeds per maand bij worden gehouden.

Zo gedetailleerd je wilt

Zoals gesteld kun je je inkomsten en je uitgaven op verschillende manieren vastleggen. Zo kun je een post boodschappen nog weer verder uitrollen in bijvoorbeeld boodschappen voor ontbijt, voor lunch en voor het avondmaal. Die keuze heb je zelf. Maak je zelf een huishoudboekje, dan bepaal je vooraf de categorieën en kruis je aan in welke categorie een uitgave valt. De uitgaven kant moet eveneens kolommen bieden waar je het bedrag kunt noteren, net als de datum en eventueel een beschrijving van de uitgave die je gedaan hebt.

Inkomstenkant met twee kolommen

Aan de inkomstenkant volstaan twee kolommen. In een zet je de hoogte van het bedrag, in de ander de omschrijving van het geld dat binnengekomen is. In het algemeen verdient het gebruik van het digitaal huishoudboekje of een app de voorkeur. Dan namelijk is de kans op fouten gering. Op papier moet je zelf aan het rekenen en dan ligt een foutje altijd op de loer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button