Sparen

Hoeveel spaarrente krijg jij bij jouw bank? En kan dat beter? 

In 2023 zijn de rentes voor spaarrekeningen eindelijk weer wat gestegen, maar er lijkt nu helaas alweer een einde te komen aan de stijging. Dit is dus een goed moment om te checken hoeveel spaarrente je nu krijgt bij je huidige bank ten opzichte van andere banken of aanbieders. Hier kan namelijk nogal wat verschil in zitten, dus het kan nooit kwaad om een keer in de zoveel tijd even goed te vergelijken. In dit artikel vertellen we je meer over de spaarrentes bij grote en kleine banken in Nederland!

Het verschil tussen grote en kleine banken 

Je had het misschien al verwacht, maar er zit een behoorlijk verschil tussen de spaarrentes bij grote en kleine banken in Nederland. De gemiddelde spaarrente in januari van dit jaar van de drie grootste banken (Rabobank, ING en ABN Amro) was 1,48%. De gemiddelde spaarrente in januari van de kleinste banken in Nederland was 1,88%. Dat is dus stiekem toch een behoorlijk verschil. Van de grootste banken heeft de Rabobank de hoogste spaarrente met 1,7% en van de kleinste banken is dat Leaseplan Bank met 2,2%. Daarnaast zijn er ook digitale neobanken (Openbank en Bunq) die een gemiddelde spaarrente hebben van 2,55% en beleggingsbanken met spaarrente (Trade Republic, Bux, Scalable Capital en Evi van Lanschot) met een gemiddelde spaarrente van 2,96%. Ten slotte zijn er nog buitenlandse spaarbanken binnen de EU, waarvan de gemiddelde spaarrente 3,1% is. Wil je de ontwikkelingen op dit gebied bijhouden? Dat kun je makkelijk doen via Spaaronline

Waar kun jij jouw spaargeld het beste onderbrengen? 

Gemiddeld genomen is de spaarrente momenteel dus het hoogste bij buitenlandse banken binnen de EU. Daarna is het gunstigste om je spaargeld onder te brengen bij beleggingsbanken waar je ook kunt sparen zonder beleggen. Hier is de gemiddelde spaarrente 2,96%. De hoogste rente krijg je bij beleggingsbank Trade Republic, dit is namelijk 4%. De laagste rente krijg je bij de drie grootste banken van Nederland, de Rabobank, ING en ABN Amro. Het verschil tussen de grote en kleine banken in Nederland lijkt misschien niet zo groot (1,48% tegenover 1,88%), maar toch is het een behoorlijk verschil als je het in geld uit gaat drukken. Natuurlijk hangt dit wel af van bij welke bank je zit, want bij de Rabobank is de rente bijvoorbeeld 1,7%. Dat is hoger dan die van de kleinere ASN Bank (1,65%). 

Conclusie

Het beste dat je kunt doen is regelmatig checken hoe de rente bij jouw bank is ten opzichte van andere banken. Afhankelijk van hoe groot het verschil is, kun je afwegen of het de moeite waard is om over te stappen van bank met je spaargeld!

Gerelateerde artikelen

Back to top button