Sparen

Wat moet ik weten voordat ik goud verkoop?

Wil je afstand doen van jouw gouden sieraden of munten? Dan is de kans groot dat je op zoek gaat naar een koper. Niet gek, want goud kan jou een leuk geldbedrag opleveren. Als je nog niet eerder goud verkocht hebt, weet je waarschijnlijk niet hoe je dit het beste aan kunt pakken. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk wat je moet weten voordat je goud verkoopt.

Controleer of het om echt goud gaat

Ondanks dat munten en sieraden van goud zijn, betekent dit niet dat het altijd om echt goud gaat. Controleer daarom eerst of jouw goud echt is voordat je tot verkoop overgaat. Op het internet vind je tegenwoordig allerlei manieren om zelf de echtheid van goud te achterhalen. Toch raden wij je niet aan hier zelf mee aan de slag te gaan. Waarom niet? Omdat een foutje snel gemaakt is. Zo zie je mogelijk een keurmerk over het hoofd bij de inspectie van een sieraad. Dit kan grote gevolgen hebben voor goud verkopen. Je kunt jouw goud namelijk voor een aanzienlijk lager bedrag van de hand doen dan het daadwerkelijk waard is.

Nu vraag jij je vast en zeker af hoe je dan wel de waarde van goud controleert. Dit kun je het beste door een expert laten doen. Neem jouw gouden munt en/of sieraad eens mee naar zo’n expert. Doordat hij alles weet van dit edelmetaal kan hij goed inschatten hoeveel jouw goud waard is. Bij veel experts vindt de taxatie onder jouw ogen plaats, waardoor je zelf precies ziet wat er allemaal gebeurt. De kans op oplichting is hierdoor minimaal.

Houd de goudprijs in de gaten

Wie goud wil verkopen doet er goed aan de goudprijs in de gaten te houden. De koers van goud schommelt weliswaar minder dan de koers van bijvoorbeeld aandelen, maar er kunnen van tijd tot tijd behoorlijk verschillen ontstaan. Heb je jouw goud al eerder laten taxeren, maar besloot je het destijds niet van de hand te doen? Verwacht dan niet dat je er nu precies hetzelfde bedrag voor krijgt. Doe daarom bij voorkeur alleen afstand van munten en/of sieraden als de goud verkopen prijs interessant is. Heb je het geld nodig? Laat je dan niet te veel leiden door de goudprijs. Het kan namelijk behoorlijk lang duren voordat de prijs op het niveau is dat jou tevreden stemt.

Verkoop goud altijd aan een goudexpert

Als je afstand doet van jouw goud wil je hier ongetwijfeld een eerlijke prijs voor krijgen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het allerminst. Verkoop je jouw goud aan een particulier of een juwelier? Dan is de kans klein dat je er een eerlijke prijs voor krijgt. Zij willen zelf immers ook geld verdienen aan de verkoop van dit edelmetaal. Daarom raden wij je aan je tot een goudexpert te richten. Hier krijg je namelijk een eerlijke prijs voor jouw goud.

Gerelateerde artikelen

Back to top button