Wat is de beste spaarrekening?

Dat is een goede vraag. Sommige mensen vragen zich zelfs af of er überhaupt goede spaarrekeningen bestaan. Geen nood, dat is absoluut het geval. Alleen is de spaarrekening van 40 jaar geleden niet langer de manier om je vermogen gestaag te laten groeien. Vroeger kon je met de rente je vermogen vergroten. Dat is tegenwoordig niet meer zo eenvoudig. Wat dan wel de beste spaarrekening is, ontdek je in dit artikel.
Hoe wil je sparen?
De eerste vraag die je moet stellen is op welke manier je wilt sparen. Meer dan 70 procent van alle Nederlanders heeft een spaarrekening, in verschillende vormen. Je kunt de rekeningen als het ware opsplitsen in drie populaire vormen: de klassieke spaarrekening, jeugdspaarrekeningen en termijndeposito’s met een vaste looptijd. Klik hier om snel de mogelijkheden te bekijken.
Het hangt van jouw gewenste manier van sparen af wat de beste rekening voor jou is. Als je je geld bijvoorbeeld voor langere tijd kunt missen, is een depositorekening een goede optie. De rente bij deze rekeningen is een stuk hoger dan bij het reguliere sparen. Je moet er dus wel rekening mee houden dat je niet bij je geld kunt tot de datum waarop de rekening eindigt. Als je tussentijds wilt opnemen, moet je een boete betalen.
De klassieke spaarrekening
Veel mensen hebben deze spaarrekening. Met name voor jongeren wordt de spaarrekening veel gekozen. Deze rekeningen hebben een maximaal op te nemen bedrag (vaak 2.000 euro) en met de bijbehorende betaalpas is geld vrij op te nemen.
Deze rekeningen hebben een variabele rente. De bank is vrij om de spaarrente op elk moment te wijzigen. Er zijn zelfs voorbeelden van banken die dit meermaals per maand doen. De rente is overigens altijd aan de lage kant. Als je een beetje doorrekent, verlies je na verloop van tijd zelfs geld. De inflatie kan namelijk niet worden ingehaald met de huidige lage rente.
Sparen voor de jeugd
Als ouder kun je voor je kinderen een speciale jeugdspaarrekening openen. Op deze rekeningen kun je op ieder moment geld storten. Net als bij de ‘gewone’ spaarrekening heeft ook deze rekening een variabel rentetarief.
Het verschil tussen de jeugdspaarrekening en een standaard spaarrekening is dat de eerste alleen door of voor kinderen kan worden afgesloten. En je krijgt vaak extraatjes, zoals een welkomstcadeau en een bonusrente op je verjaardag. Het is overigens ook een mogelijkheid om een kinderspaardeposito te openen. Dan staat de (relatief hoge) rente gedurende de hele looptijd vast.
Sparen of beleggen?
Een goede optie voor ondernemers is om zakelijk te sparen. En wat je je ook nog kunt afvragen, is of je voor een spaarrekening of een beleggingsrekening gaat. Sparen betekent zekerheid, waarbij je voor een groot deel zeker weet hoeveel er na verloop van tijd op je rekening staat.
Beleggingen kunnen fluctueren. Je kunt een hoger rendement behalen, maar het is ook een mogelijkheid om een deel van je inleg te verliezen. Deze afweging zul je zelf moeten maken.