OndernemenVerzekering

3 essentiële stappen om je bedrijf te beschermen en te verzekeren

Het leven zit vol verrassingen en ze zijn jammer genoeg niet allemaal positief en leuk te noemen. Het is dan ook zaak om te zorgen dat je bepaalde risico’s afdekt, en dat zeker als je een bedrijf hebt. Zo voorkom je grote problemen op het moment dat je plannen en ideeën worden gedwarsboomd door tegenslag. Er zijn een aantal zaken waar je hierbij aan moet denken, dus lees snel verder!

1. Wettelijke verzekeringseisen

Als je een bedrijf hebt is het verplicht om je tegen bepaalde risico’s te verzekeren, zoals de KvK hier uitlegt. Denk bijvoorbeeld aan een aansprakelijkheidsverzekering voor werkgevers. Deze verzekering dekt claims van werknemers op het gebied van ziekte en ongevallen als gevolg van de werkzaamheden die ze voor jouw bedrijf hebben verricht. Deze verzekering moet niet alleen de vaste werknemers dekken, maar ook tijdelijke contractanten. 

In Nederland is het daarnaast ook verplicht om een opstalverzekering af te sluiten als je een bedrijfspand of ander onroerend goed bezit. Dit dekt schade die ontstaat aan je bedrijfspand, of aan je huis, bijvoorbeeld na brand en diefstal, maar ook bij storm- of waterschade.

Als je een auto hebt is het wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten, ongeacht of je één (zakelijke) auto of een heel wagenpark hebt. Een WA-verzekering dekt de schade die ontstaat bij een ongeluk met persoonlijk letsel of schade aan de voertuig(en) van de andere partij. Als je ervoor kiest om je voertuigen behalve WA ook met casco te verzekeren, dan is diefstal en alle schade gedekt, ook die aan je eigen voertuig. 

2. Overige verzekeringen

Het is daarnaast verstandig om nog een aantal andere verzekeringen af te sluiten. Denk onder meer aan een inboedelverzekering. Daarnaast kun je je verzekeren tegen uitval van apparatuur. Als dit gebeurt kan dat namelijk ernstige problemen veroorzaken en gepaard gaan met zeer hoge kosten. (Denk hierbij aan koelapparatuur in de voedingsindustrie, bijvoorbeeld.) Een andere verzekering die veel ondernemers afsluiten is een rechtsbijstandverzekering. Zo weet je waar je aan toe bent qua kosten op het moment dat je in de juridische problemen komt.

3. Bescherming

Naast het afsluiten van de wettelijk verplichte en toepasselijke verzekeringen is het ook belangrijk om je bedrijf te beschermen. Tegen hackers, tegen bedrijfsspionage maar ook tegen oplichters. Veel bedrijven stellen hier een functionaris gegevensbescherming voor aan. 

Andere bedrijven kiezen ervoor om dit uit te besteden. Er zijn diverse bedrijven die deze diensten aanbieden. Als je een functionaris gegevensbescherming inhuurt bij een bedrijf zoals DPO weet je zeker dat jouw bedrijf goed beschermd is. Deze functionarissen hebben veel ervaring en weten precies wat er bij komt kijken om je website, intranet en e-mail te beschermen tegen kwaadwillende mensen. Ook kunnen zij de werknemers trainen en alert maken op de gevaren die het gebruik van internet en gegevensopslag in de cloud met zich meebrengen. 

Tot slot

Er zijn veel maatregelen die je kunt nemen om je bedrijf te beschermen en verzekeren. Je kunt overwegen of je alle verzekeringen bij één organisatie wilt onderbrengen. Dit levert vaak korting op en je weet altijd bij wie je moet zijn op het moment dat er een probleem optreedt. Daarnaast kan zo’n bedrijf je adviseren over een verzekeringspakket, waarin diverse opties zijn opgenomen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button