Verzekering

Het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis

Hoewel de basisverzekering altijd dezelfde kosten dekt, zijn er wel verschillende soorten basisverzekeringen. Dit worden polissen genoemd. De basisverzekering is grofweg op te delen in twee polissen, namelijk de naturapolis en de restitutiepolis. In dit artikel vertellen we je wat het verschil is tussen deze twee polissen.

In Nederland is het verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt alle basiszorg. Zo wordt altijd een deel van de belangrijkste zorg vergoed.

De naturapolis

De naturapolis is de goedkoopste zorgverzekering. Hierbij heeft de zorgverzekeraar contracten opgesteld met een aantal zorgverleners. Bij deze zorgverleners kun je terecht als je zorg nodig hebt, als je naar een zorgverlener gaat waar geen contract mee af is gesloten, moet bij extra betalen. Het is dus verstandig om enkel voor een naturapolis te kiezen wanneer de ziekenhuizen bij jou in de buurt een contract hebben met je zorgverzekeraar. Anders zul je een stuk verder moeten rijden wanneer je zorg nodig hebt.

De restitutiepolis

Wanneer je kiest voor een restitutiepolis, ben je wat meer geld kwijt. De premie van een restitutiepolis is namelijk wat hoger dan die van een naturapolis. Dit komt omdat je bij deze polis een vrije zorgkeuze hebt, wat betekent dat je altijd terecht kunt bij een zorgverlener naar keuze. Je hoeft je hierbij dus geen zorgen te maken over of je wel of niet bij je vaste arts of ziekenhuis terecht kunt.

De combinatiepolis

Is de naturapolis je te krap, maar de restitutiepolis je te duur? Dan kun je voor een combinatiepolis kiezen. Een combinatiepolis combineert de naturapolis en de restitutiepolis, waardoor je de ene keer recht hebt op een vergoeding in de vorm van zorg en de andere keer op een vergoeding in de vorm van geld. De combinatiepolis kan erg handig zijn, maar het is een vrij complexe polis, daarom is het altijd verstandig om je goed te verdiepen in de polis die je wilt kiezen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button