Verzekering

Welke autoverzekering voor welke soort auto?

Om volledig zonder zorgen te genieten van je auto sluit je een welpassende autoverzekering af. Een goede autoverzekering die de nodige dekking biedt en goedkoop mogelijk is, is voor elke persoon anders. Er spelen namelijk verschillende factoren bij het bepalen welke autoverzekering past bij je auto past. Daarom is een autoverzekering vergelijken zo belangrijk. Lees hieronder hoe je dat het beste kunt doen.

Autoverzekeringen

De autoverzekeringen bestaan uit 3 basisdekkingen.
Dat zijn: 

WA
Dit is de verplichte minimale autoverzekering in Nederland, die je voor je auto moet afsluiten. Met WA-autoverzekering ben je verzekerd tegen de schade die je met je voertuig aan anderen toebrengt.

WA+ (Beperkt Casco)
WA+ dekt de schade aan je auto die niet door jezelf is veroorzaakt, maar door bijvoorbeeld regenbuien, rook, brand, noodweer of dieren op de weg.

Allrisk
Kies je voor een allrisk autoverzekering, dan omvat dit alle dekkingen die je met WA+ krijgt en dekking voor de schade die je zelf hebt veroorzaakt.

Zelf kiezen
Bij meerdere autoverzekeraars kun je zelf kiezen welke aanvullende dekking je naast de WA-verzekering wilt nemen. Zo kun je zelf bepalen welke dekking het beste bij je voertuig.

Zakelijke autoverzekering

Bij een zakelijk autoverzekering blijft de keuze tussen 3 soorten dekkingen: WA, WA+ en All Risk. Bij enkele autoverzekeraars kun je profiteren van 50% no-claimkorting. Daarnaast is de zakelijke autoverzekering ook geschikt voor freelancers en zzp’ers.

Welke dekkingen zijn er?

Het is raadzaam om op de hoogte te zijn van alle dekkingen die je voor je auto kunt afsluiten. Op de website van elke autoverzekeraar worden enkele gegevens opgevraagd zoals kentekennummer van de auto, bouwjaar, aantal schadevrije jaren etc. De huidige informatie van je voertuig is belangrijk, omdat deze later je verzekeringskosten zal bepalen. Hieronder vind je een overzicht van alle mogelijke dekkingen die autoverzekeraars bieden.

1. Schade veroorzaakt door je auto aan eigendommen/spullen van anderen.

2. 24 uur per dag hulp bij ongelukken, ook in het buitenland

3. Schade door rook, brand, noodweer of dieren op de weg

4. Schade door diefstal en joyriding

5. Sterretjes, barsten of putjes in je autoruit

6. Schade aan je eigen auto, per ongeluk door jezelf veroorzaakt

7. Hulpverlening bij pech in buitenland.

8. Vervangend vervoer in Europa.

9. Zekerheid voor Inzittenden (Met de Inzittendenverzekering ben je ook verzekerd tegen tegen een ongeluk die je zelf veroorzaakt).

10. Verkeersrechtsbijstand (Met verkeersrechtsbijstand krijgen jij en je familieleden juridische bijstand voor juridische problemen die kunnen ontstaan in het verkeer).

11. Accessoir-dekking (een speciale dekking voor je auto-onderdelen bij schade of diefstal die je kunt vanaf 2500,- tot zelfs 5000,- uitbreiden).

Autoverzekering voor een oldtimer

Als je in het bezit bent van een oldtimer (klassieke auto die niet meer wordt gefabriceerd), kun je kiezen voor een oldtimerverzekering. Houd er rekening mee dat bij het kiezen van een oldtimerverzekering, je maandelijkse verzekeringskosten worden bepaald door het bouwjaar en de waarde van je auto. Voor een auto die ouder is dan 25 jaar wordt in de meeste gevallen geadviseerd om een WA-dekking af te sluiten. Omdat de waarde van zo’n auto laag is, hoef je niet een aanvullende dekking af te sluiten.

Welke autoverzekering kies jij voor je auto?

Bij het kiezen van een geschikte autoverzekering hangt veel af van het type auto dat je hebt, het bouwjaar en de huidige waarde. Een WA-autoverzekering is meestal voldoende voor een oldtimer, maar WA Casco is het meest geschikt voor een auto die jonger is dan 6 jaar. Hieronder zie je dat hoe ouder je auto is, hoe minder dekking je hoeft af te sluiten.

Auto leeftijd: Tussen 0 en 6 (Volledig Casco/Allrisk)

Auto leeftijd: Tussen 6 en 10 (Beperkt Casco/WA+)

Auto leeftijd: Tussen 10 jaar en ouder (WA-dekking)

Vergelijk autoverzekering

Vergelijk verschillende autoverzekeringen om een weloverwogen keuze te maken. Een goede autoverzekering afsluiten betekent dat je zorgvuldig je eigen voorkeuren en de risico’s van het soort auto dat je bezit, afweegt. Houd er bij het kiezen van aanvullende dekkingen rekening mee of je deze daadwerkelijk verwacht te gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button