Verzekering

Regel alles voor je uitvaart met een uitvaartverzekering

Story Highlights
  • Er zijn verschillende uitvaartverzekeringen
  • Laat je nabestaanden niet met een financiële strop achter
  • Kies voor de natura of kapitaalverzekering

Je wil er niet te veel bij stilstaan, maar het is natuurlijk iets onvermijdelijks. Er komt een moment dat je sterft en dat je nabestaanden alles zullen moeten regelen in verband met je uitvaart. Om hen de grote kosten te besparen, is er een mogelijkheid om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Waarom een verzekering afsluiten?

In eerste instantie worden uitvaartverzekeringen afgesloten om de nabestaanden niet op te zadelen met de kosten van een uitvaart. Daarnaast is het ook de ideale manier om je wensen al vast te leggen. Zo kan je onder meer al beslissen of je begraven wil worden of gecremeerd.

Bovendien zijn er ook verschillende uitvaartverzekeringen mogelijk. De meest voorkomende is een natura uitvaartverzekering. Dit houdt in dat het bedrag van de verzekering niet wordt uitbetaald bij je overlijden, maar het wordt rechtstreeks gebruikt om je uitvaart te betalen.

Een andere mogelijkheid is een kapitaal uitvaartverzekering. Hierbij wordt het bedrag dat is opgebouwd door de overledene uitbetaald aan de nabestaanden. Zij mogen dan zelf kiezen of ze het gebruiken voor de uitvaart of voor andere zaken.

Een derde mogelijkheid is een natura sommenverzekering waarbij het bedrag wel wordt uitbetaald, maar enkel kan gebruikt worden om de uitvaart te betalen. Een vierde mogelijkheid is combinatie-uitvaartverzekering. Hierbij wordt een deel van het geld rechtstreeks gebruikt om bijvoorbeeld de kist of de dienst te betalen. De rest van het geld wordt uitbetaald en kan naar keuze gespendeerd worden.

Wat kost een uitvaart?

Een vraag waar je niet vaak over nadenkt, maar waarvan het antwoord je wel kan verrassen is: wat kost een uitvaart? Wil je begraven worden en een zerk krijgen op het kerkhof? Dan komt dit op langere termijn natuurlijk duurder uit omdat de grafkosten moeten betaald worden. Om de kosten te drukken, kan er gekozen worden voor een algemeen graf. Dit houdt in dat je wordt begraven in een graf waar andere mensen ook begraven worden. Belangrijk om te weten is dat een algemeen graf na tien jaar geruimd worden, terwijl een persoonlijk graf kan blijven zolang de grafkosten worden betaald.

Wil je gecremeerd worden, dan moet er ook rekening gehouden worden met de kosten van de urn en de uitstrooiing. Daarnaast moeten ook de kosten van het transport van de locatie van overlijden naar het uitvaartcentrum bekostigd worden, net zoals de opbaring.

Er zijn dus heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Een uitvaartverzekering kan dus handig zijn zodat je familieleden zich hier allemaal geen zorgen over hoeven te maken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button