Verzekering

Waarom jouw tandartsbezoek zo belangrijk is

Iets wat we vaak vergeten is om naar de tandarts te gaan. Elk halfjaar krijg je weer een herinnering om jouw bezoek in te plannen. De tandartsen raden dan ook aan om je gebit twee keer per jaar te laten controleren. Ook als je nergens last van hebt is het belangrijk om regelmatig een bezoek te brengen aan jouw tandarts. Deze controle is belangrijk, helemaal als je met een gezond gebit oud wil worden. In dit blog vertellen we waarom je bezoek aan de tandarts zo belangrijk is!

Tijdens de controle

Wanneer je een bezoek aan de tandarts brengt wordt er altijd een preventief onderzoek uitgevoerd binnenin je gebit. De tandarts kijkt tijdens deze controle niet alleen naar je tanden, maar ook naar je tandvlees, tandsteen en je slijmvliezen. Dit wordt bekeken met een spiegeltje en een zuigslangetje. Er wordt gekeken naar eventuele problemen die binnen je gebit kunnen zitten. Denk bijvoorbeeld aan ontstoken tandvlees, aften of een gaatje. Wanneer je vroegtijdig deze problemen herkent kan dit beter en sneller worden verholpen Je wil natuurlijk niet te lang wachten om een gaatje te vullen, aangezien de kans groot is dat je dan meer problemen binnenin je gebit krijgt. Soms word je na een tandartscontrole ook doorgestuurd naar een mondhygiëniste. Hier wordt je gebit gereinigd, krijg je tips hoe je moet poetsen en wordt er eventueel tandsteen verwijderd.

Inschrijven en verzekering

Als je een bezoek aan de tandarts wil brengen is het belangrijk om ingeschreven te staan bij een tandartsenpraktijk. Iedereen heeft een vaste tandarts zodat hij of zij de gegevens gemakkelijk kunnen inzien en bijhouden. Het is een aanrader om ingeschreven te staan bij een tandarts in de buurt, dit zodat je snel bij de praktijk kan zijn. Zo ben je niet te lang onderweg voor jouw controle en kan je deze afspraak eventueel plannen tijdens de pauze van je werk. Kijk op internet welke praktijken er allemaal bij jou in de buurt zitten. Kijk daarnaast ook goed naar de verzekering die je hebt afgesloten. Vaak moet je bij je basisverzekering nog een tandverzekering afsluiten zodat je geen onnodige kosten hoeft te maken voor jouw afspraken. Bij een verzekering aanvragen moet je ook goed kijken of er nog een bedrag aan eigen risico gebonden zit aan jouw bezoek. 

Schoonhouden van gebit

Het is belangrijk om jouw gebit zo goed mogelijk schoon te houden. Poets je tanden daarom minimaal twee keer per dag met fluoridetandpasta voor minimaal twee minuten. Het is aan te raden om gebruik te maken van een elektrische tandenborstel. Dit is effectiever dan een normale tandenborstel. Gebruik daarnaast een tandenstoker of flosdraad om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen. Drink ook niet te veel frisdrank of zure dranken, deze dranken zorgen namelijk voor slijtage van het tandglazuur. Wanneer je deze dranken wel drinkt zorg dan dat je niet direct daarna je tanden gaat poetsen. Dit kan je tandglazuur beschadigen. Plan daarnaast ook consistent jouw afspraken bij de tandarts in. Zo zorg je dat je later niet een kunstgebit hoeft aan te schaffen! 

Gerelateerde artikelen

Back to top button