Verzekering

Wat kost een scooter verzekering?

Story Highlights
  • Hoogte premie scooterverzekering afhankelijk van diverse factoren
  • Scooterverzekering is verplicht in Nederland
  • Kies je een aanvullende verzekering?

Ga je met een scooter de openbare weg op, dan geldt net als voor een auto dat je na het overschrijven van voertuig verplicht bent een verzekering af te sluiten. Doe je dat niet en word je staande gehouden, dan krijg je een boete. Wat een scooterverzekering precies kost is sterk afhankelijk van een aantal factoren.

Groot aantal factoren bepalend  voor de hoogte van de premie

Bij de hoogte van de premie die je moet betalen spelen onder meer je leeftijd, je woonplaats, het soort scooter dat je rijdt, het bouwjaar van de scooter en de dekking een voorname rol. Dat geldt ook voor het aantal schadevrije jaren dat je opgebouwd hebt, of je een jonge bestuurder bent, je kiest voor een aanvullende verzekering en ook de cataloguswaarde van de scooter. Ben je zestien jaar? Dan betaal je dus meer dan iemand die ouder is. Jongere bestuurders betalen altijd meer belasting omdat het risico op schade door de verzekeraars hoger ingeschat wordt. Ook je woonplaats speelt dus een rol. Woon je in een drukke stad, dan betaal je meer premie. De kans om in de stad schade te krijgen is vele malen groter dan wanneer je ergens op het platteland woont.

Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting op de premie

Ook het soort scooter speelt een rol; zo is een scooter duurder in de verzekering dan een snorfiets. Oudere voertuigen zijn bovendien goedkoper dan nieuwe scooters en hoe meer schadevrije jaren je rijdt, hoe meer korting je krijgt op de premie. Je kunt in ons land kiezen voor een WA verzekering, in dat geval ben je alleen verzekerd voor de schade die jij bij anderen hebt gemaakt. Met de WA + Diefstal geldt hetzelfde, al is de scooter nu ook verzekerd tegen diefstal. De duurste verzekering is de allrisk verzekering, Deze wordt in de scooterwereld ook wel allrisk diefstal en aanrijding genoemd. Je bent dan verzekerd voor de schade aan anderen en aan je eigen scooter en eveneens tegen diefstal.

Kies je een aanvullende verzekering?

De hoogte van de premie wordt ook bepaald door het al dan niet afsluiten van een aanvullende verzekering. Zo kun je bij de basisverzekering kiezen voor een verhaalservice en ongevallen opzittendenverzekering.

Gerelateerde artikelen

Back to top button