Hypotheek

Hypotheek looptijd

Story Highlights
  • Standaard heeft een hypotheek een looptijd van dertig jaar
  • Kortere looptijd? Dan gaan je maandlasten omhoog
  • Kortere looptijd betekent ook dat je minder kunt lenen

Als er in het kader van het aanvragen van een hypotheek gesproken wordt over de looptijd, dan wordt de periode bedoeld waarin jij je hypotheek terug moet betalen. Vaak is dat een periode van dertig jaar. Dertig jaar is ook meteen de maximale looptijd, ook als je een hypotheek afsluit zonder vast contract. Dit omdat je ook gedurende dertig jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Deze periode van dertig jaar geldt voor iedereen, hoe jong of oud je ook bent. Wij van FFIN.nl vertellen je hier alles over de looptijd en de gevolgen als je kiest voor een kortere looptijd dan de standaard dertig jaar.

Rentevaste periode is iets anders

Daarmee is ook meteen duidelijk dat de looptijd iets anders is als de rentevaste periode. Want die twee begrippen worden nogal eens door elkaar gehaald. Vergeet overigens niet dat je behalve met de kosten voor de hypotheek bij de aankoop van je huis altijd te maken krijgt met notariskosten. Die kosten zijn echter eenmalig.

Kortere looptijd betekent hogere maandelijkse hypotheeklasten

Kun of wil jij de hypotheek sneller aflossen? Dan kun je kiezen voor een periode van twintig jaar. Een kortere looptijd betekent wel dat je maandlasten stijgen. De maximale hypotheek zal dan ook lager uitvallen. Dit om de simpele reden dat je maandelijks meer geld kwijt bent aan hypotheeklasten Bovendien heeft het NIBUD bepaald hoeveel procent van je inkomen je maandelijks maximaal aan hypotheeklasten kwijt mag zijn.

Recht op hypotheekrenteaftrek vervalt

Heb jij je hypotheek na 1 januari 2013 afgesloten of heb jij je hypotheek na die datum nog verhoogd? Dan moet je bij oversluiten of bij een verhuizing de looptijd van het restant van de hypotheek inkorten. In beginsel geef je bij het aanvragen van een hypotheek aan welke looptijd je wilt hanteren. Op basis van die voorkeur krijg je vervolgens een renteaanbod en een offerte aangeboden. Vraag je een hypotheek aan, dan wordt in de meeste gevallen een persoonlijk dossier aangemaakt. Daarin vind je alle mogelijke informatie over de hypotheek en ook over de looptijd van de hypotheek. Onthoud echter vooral dat hoe korter de looptijd is, hoe meer je elke maand moet aflossen. Redenen dat mensen toch voor een kortere looptijd kiezen is omdat ze met pensioen gaan of dat het recht op hypotheekrenteaftrek verloopt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button