AlgemeenBeleggen

Huis verkopen en nieuwe woning kopen?

Als je eindelijk je droomhuis hebt gevonden en in staat bent om die te kopen, maar je hebt nog een koopwoning wat kan je dan doen, wat zijn je mogelijkheden? Wist je dat je ervoor kan kiezen dan om je hypotheek over te sluiten? Dit bespaart niet alleen op je maandelijks vaste lasten, maar is ook voor de toekomst veel voordeliger. In dit artikel lees je wat je moet doen en waar je rekening mee moet houden bij het oversluiten van een hypotheek. 

Informeren bij de bank of geldschieter

Allereerst ga je in gesprek met een hypotheekadviseur, die kan samen met jou meekijken naar jouw situatie en kijken wat de mogelijkheden zijn met je huidige en toekomstige hypotheek. Samen met je adviseur wordt er gekeken naar de soort hypotheek die je nu hebt, wat de voor- en nadelen zijn, maar ook hoeveel rente je betaald. Wanneer er een duidelijk beeld is van je huidige hypotheek en je weet hoeveel je precies betaald en waarvoor, kan er gekeken worden naar wat er mogelijk is met een eventuele toekomstige hypotheek. Een groot voordeel hiervan is dat de adviseur tijdens het gesprek kijkt naar het gehele kostenplaatje en niet alleen naar de rente. De adviseur neemt ook de kosten van de notaris, het hypotheekadvies, maar ook eventuele overige kosten erin mee.  

Hypotheek oversluiten

Aan de hand van het gesprek met de adviseur kan er gekeken worden of de hypotheek oversluiten een optie is in jouw situatie. Wanneer je ervoor kiest je hypotheek over te sluiten gaat de adviseur voor je aan de slag. Samen met je adviseur kan je gaan kijken naar welke hypotheekverstrekker aansluit op jouw wensen en voorkeuren. Kom je samen met de adviseur uit bij meerdere hypotheekverstrekkers dan worden er meerdere offertes aangevraagd. Door de hypotheekverstrekkers worden er offertes opgesteld op basis van de nieuwe hypotheek die je wil afsluiten en de oude hypotheek overzetten. Deze offertes kan je op samen met de adviseur doornemen, zodat je uiteindelijk akkoord kan geven voor de offerte en hypotheekverstrekker die het best  bij je past. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd wordt alles bij de notaris vastgelegd en ondertekend, pas dan is alles afgerond en definitief. 

Notariskosten

Als je een hypotheek afsluit of oversluit is het verplicht om dit af te ronden samen met een notaris. De kosten van de notaris zijn voor het opstellen van de eigendomsakte en het opstellen van de hypotheekakte. Als je een hypotheek wil voor een nieuwbouwwoning dan zitten de kosten van de notaris al inbegrepen bij de koop. Alleen voor een bestaande woning betaal je deze kosten. De kosten zijn afhankelijk van de koopsom van de woning.

Gerelateerde artikelen

Back to top button