Wettelijke eisen aanmaning
- Aanmaning moet voldoen aan wetelijke eisen
- Per e-mail versturen is een prima optie
- Laat het incassobureau een aanmaning maken
Het hebben van een eigen bedrijf brengt nogal wat sores met zich mee. Wat dacht je bijvoorbeeld van mensen die hun rekening niet betalen? Het is soms om gek van te worden. Om die reden versturen veel ondernemers een laatste aanmaning, teneinde de klant nogmaals te bewegen om te betalen. Een dergelijke aanmaning moet echter wel aan wettelijke eisen voldoen. Is dat niet het geval, dan is de aanmaning niet geldig.
Voldoet aan de wettelijke eisen
Het kost ondernemers soms de kop. Ze hebben een forse klus uitgevoerd, iedereen zegt tevreden te zijn maar van betalen is geen sprake. De ondernemer kan vervolgens zijn verplichtingen niet voldoen en zo gaat het balletje rollen. Menig ondernemer heeft vanwege een slechte betaalmoraal de deuren al moeten sluiten. Stuur je een laatste aanmaning, dan stuur je aan op betaling en wel binnen een gestelde termijn van vaak veertien dagen. Stel je de brief zelf op, zorg dan wel dat de brief voldoet aan de wettelijke eisen. Het is verder goed te weten dat de laatste aanmaning vaak helemaal niet de laatste is, maar dat terzijde.
Termijn van veertien dagen moet expliciet genoemd worden
De aanmaning dient dus aan bepaalde eisen te voldoen. Zo moet de termijn van veertien dagen expliciet genoemd worden. Voorts moet er in de aanmaning staan dat als een tijdige betaling uitblijft, er incassokosten zullen worden verhaald op de niet-betalende klant. Doe je dat, dan dien je ook expliciet het bedrag aan incassokosten in het schrijven te vermelden.
Geen verplichting bij een vordering op een bedrijf
Heb je een vordering op een particulier, dan is de laatste aanmaning verplicht wil je de incassokosten in rekening van de klant brengen. Heb je geen aanmaning gestuurd, dan kun je de incassokosten niet verhalen op de klant. Bij een vordering op een bedrijf geldt geen verplichting. Je kunt dan ook zonder laatste aanmaning kosten verhalen op de klant.
Bij brief kan een termijn van wel drie dagen gelden
Jazeker, je kunt de laatste aanmaning ook per (aangetekende) e-mail versturen. Sterker nog, dit heeft zelfs voordelen. Stuur je een e-mail, dan wordt de niet-betalende klant geacht die nog dezelfde dag ontvangen te hebben. Bij een brief kan een termijn van wel drie dagen gelden. Vergeet in elk geval niet om een leesbevestiging mee te sturen. Die leesbevestiging kan dienen als bewijsmiddel dat de brief in goede orde is ontvangen. En dat is bepaald niet onbelangrijk. Bij een brief kun je dit alleen bewerkstelligen door de laatste aanmaning aangetekend te versturen.
Ga bij het maken van een aanmaning en zeker een laatste aanmaning altijd zo nauwkeurig mogelijk te werk. Zorg dat het schrijven aan alle eisen voldoet. Nog beter is het om de laatste aanmaning te laten versturen door een erkend incassobureau. Wist je wel dat het laten maken van een aanmaning slechts een paar euro kost? Bovendien weet je dan zeker dat de aanmaning aan de eisen voldoet. Dat scheelt je zelf veel tijd, energie en hoofdbrekens.
Wachten op een herinnering of aanmaning
Gek genoeg besluiten veel klanten om na de laatste aanmaning meteen te betalen. Alsof er niets aan de hand is. Het is een gegeven dat veel mensen en bedrijven wachten tot ze een herinnering of aanmaning krijgen voor ze betalen. Waarom weet niemand en deze slechte betaalmoraal kan voor kleine ondernemers verstrekkende gevolgen hebben.