Spaarpotjes die je moet hebben als zzp’er
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering
- Handige spaarpotjes
- Bereken je buffer
Als zzp’er weet je dat je inkomen aardig kan schommelen. De ene maand is het laaiend druk met opdrachten, de andere maand verdrink je in vrije tijd. Door verschillende spaarpotjes te maken kun je de rustige periodes goed opvangen. Hier zetten we een paar handige spaarpotjes voor je op een rij. Ook vertellen we waarom het slim is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers (aov) af te sluiten, zelfs als je een flinke buffer hebt.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Een slimme zzp’er maakt spaarpotjes en zet genoeg geld opzij. Maar geen enkel spaarpotje kan arbeidsongeschiktheid opvangen. Elke ondernemer kan zomaar arbeidsongeschikt raken. Door een verkeersongeval of een akelige val op de werkvloer, bijvoorbeeld. Of door een sportblessure. Maar ook psychische klachten, zoals een depressie of burn-out, kunnen ervoor zorgen dat je niet meer kan werken.
Om je tegen zo’n onverwachte situatie te beschermen is het verstandig om een aov-verzekering voor zzp’ers af te sluiten. Een zakelijke aov voorziet je namelijk van inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Op die manier kun je tijdens je herstel tot wel 90% van je gebruikelijke inkomen ontvangen. En dat is een geruststellend idee. Bovendien is de premie voor je aov fiscaal aftrekbaar.
Wist je dat…
1 jaar van je buffer leven je meer geld kost dan 10 jaar aan bruto aov-premie?
Handige spaarpotjes
Er zijn meerdere zaken waar je als zzp’er geld voor opzij kunt zetten. Dit zijn een paar voorbeelden van populaire spaarpotjes:
- Inkomstenbelasting (ca. 35% van je inkomen)
- Btw-afdracht (ca. 21% van je inkomen)
- Oudedagsreserve (ca. 10% van je inkomen)
- Omzetbelasting (39%)
- Inkomstenbelasting (37%)
Je bepaalt zelf waar je wel en geen geld voor opzij zet. Zo kun je deze spaarpotjes bijvoorbeeld aanvullen met een potje voor toekomstige opleidingen en investeringen.
Bereken je buffer
Naast je zakelijke aov en spaarpotjes is het ook belangrijk om een goede buffer te hebben. Hiermee kun je onverwachte financiële tegenvallers en onregelmatige inkomsten opvangen. Weet je niet hoe je de hoogte van je buffer moet berekenen? Gebruik dan de volgende rekensom: de som van je vaste lasten x het aantal maanden dat je wil overbruggen. Het bedrag dat hieruit komt rollen is de buffer die bij jou en je bedrijf past.