Beleggen

Aandelen kopen van het bedrijf waar je werkt

Story Highlights
  • Loyaler aan onderneming
  • Komt creativiteit en de betrokkenheid ten goede
  • Gevoel invloed en controle te hebben op de koers van de aandelen

Als je rendement op je geld wilt behalen, dan heeft het tegenwoordig niet zoveel zin je geld op een spaarrekening van een bank te zetten. Sterker nog; dit kan je tegenwoordig zelfs geld kosten. Beleggen in aandelen betekent dat je in elk geval nog kans hebt een leuk rendement op je spaargeld te maken. Je zou kunnen overwegen om aandelen van het bedrijf waar je werkt te kopen. Niet zo’n gekke gedachte toch?

Trouwer aan onderneming door kopen van aandelen

Een ding is zeker, voor het bedrijf waar je werkt is het een goede zaak dat je besluit aandelen van het bedrijf te kopen. Het is een gegeven dat werknemers dan trouwer blijven aan het bedrijf en gemotiveerder hun werk doen. Voor de werkzaamheden die je uitvoert krijg je elke maand salaris. Ga je in aandelen, dan hoop je op dividend, op winstuitkering dus. Omdat je in dit geval zelf werknemer bent, denk je dat je een bepaalde controle of invloed hebt op de koers van de aandelen. Als jij je volledig inzet en je uiterste best doet om een zo goed mogelijk bedrijfsresultaat te behalen, dan zal het dividend stijgen immers.

Beter bedrijfsresultaten met aandelen in het bezit van werknemers

Het is ondertussen ook bewezen dat bedrijven waarvan de werknemers aandelen in de onderneming hebben betere bedrijfsresultaten behalen. Dat is ook in het voordeel van de werknemers zelf, die zien het rendement op hun aandelen stijgen als het bedrijfsresultaat verbeterd is. Een beter bedrijfsresultaat betekent indirect ook dat je niet bang hoeft te zijn voor je baas en het voortbestaan van de onderneming waar je werkt. Het risico op waardevermindering van het aandeel en op het verliezen van je baan nemen dan dus tegelijk af.

Zeggenschap naar gelang het aantal aandelen dat je hebt

Je kunt winst maken met je aandelen als er dividend uitgekeerd wordt en door koerswijzigingen. Een aandeel betekent ook dat je inspraak krijgt. Ben je aandeelhouder, dan heb je namelijk recht op zeggenschap. Hoeveel dat is, is afhankelijk van het aantal aandelen dat je hebt. Het is in elk onderzocht dat als een werknemer aandelen in zijn bezit heeft, de betrokkenheid bij het bedrijf groter wordt. Een ander voordeel voor de werkgever is dat de werknemers en aandeelhouders bewezen meer energie leveren en de creativiteit ook omhoog gaat. Als een werknemer dus aandelen in het eigen bedrijf koopt, dan heeft dat nadrukkelijke voorbeelden voor zowel de werkgever als de werknemer.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button