BeleggenSparen

Alternatieven voor sparen

Story Highlights
  • Sparen levert amper rendement op
  • Beleggen in een woning aantrekkelijk alternatief
  • Inkomsten uit huur en waardevermeerdering

Als je spaargeld hebt en je zet het op de spaarrekening bij de bank, dan kost je dat in steeds meer gevallen geld tegenwoordig. Dit vanwege de negatieve rente die gehanteerd wordt. Van enig rendement is dan ook al lang geen sprake meer. Integendeel zelfs. Daarom zoeken steeds meer mensen naar een alternatief voor sparen. Beleggen in vastgoed is er een van, zeker omdat het er voorlopig niet op lijkt dat de rentetarieven de komende tijd gaan verbeteren.

Weinig zin om je geld op de spaarrekening te zetten

Nee, heel veel zin heeft het niet om je spaargeld op de bank te zetten. Het staat er veilig, maar verder kost het je geld. Beleggen is een prima alternatief voor sparen. Beleggen kun je in heel veel verschillende zaken. De handel in aandelen is wellicht de bekendste vorm van beleggen. Ook dit kun je met je spaargeld doen. Je hoeft geen verstand van de beurs en van aandelen te hebben. Je kunt je aandelen namelijk prima laten beleggen door een bank of een beleggingsadviseur. Het risico is dan beperkt.

Hoogste rendement

Je kunt je spaargeld echter ook beleggen in stenen. Door het kopen van onroerend goed dus. Het huis dat je koopt kun je prima in bepaalde delen van het jaar zelf bewonen, je kunt er ook voor kiezen het volledig te verhuren. Dat laatste is uiteraard beter voor het rendement. Hoeveel rendement je haakt is wel afhankelijk van de ligging van de woning en het type huis uiteraard. Je kunt ervoor kiezen te beleggen in een huis in binnen- en buitenland. Het is bewezen dat investeren in vastgoed je het hoogste rendement oplevert. Bovendien werkt het op twee manieren. Ten eerste heb je steeds de huurinkomsten en ten tweede kan je huis meer waard worden.

Ook nog eens belastingvoordeel

Beleggen in onroerend goed betekent dat je minder afhankelijk bent van inflatie, precies de reden waarom sparen tegenwoordig niets oplevert. In vergelijking met beleggen in aandelen kan investeren in een vakantiehuis of chalet je net iets meer bieden. Op beleggen in aandelen heb je toch net even wat minder controle in vergelijking met investeren in vastgoed. Ook heb je niet de constante kasstromen zoals je die met de verhuur van onroerend goed bijvoorbeeld wel hebt. Het investeren in een huis kan je bovendien ook nog eens belastingvoordeel opleveren. Is een woning niet je hoofdverblijf dan valt het in box 3. Bij de belastingaangifte geef je de nettovermogenswaarde van de woning op. De werkelijke inkomsten in de vorm van huuropbrengsten hoef je dus niet op te geven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button